search icon

Οικονομία

Τα πάνω – κάτω φέρνει από 1η Νοεμβρίου στην αγορά το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Το ΣΔΟΕ αναλαμβάνει δράση – Μέχρι 31 Οκτωβρίου οι δηλώσεις των υπόχρεων

Να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και δικαιούχους τους, καλούνται μέχρι 31 Οκτωβρίου οι εταιρίες και νομικές οντότητες της χώρας, καθώς παίρνει «σάρκα και οστά» με ελέγχους και πρόστιμα η σχετική υποχρέωση που ήδη έχουν, αλλά δεν εφαρμόζεται από το 2018 μέχρι σήμερα.

Το νέο καθεστώς για τις δηλώσεις των Πραγματικών Δικαιούχων δημιουργεί υποχρεώσεις για τη διαφάνεια των εταιρικών δομών, με σκοπό να αντιμετωπίσει την κατάχρηση εταιρικών σχημάτων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, μέσα από εταιρικά σχήματα.

Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων έχει θεσμοθετηθεί από το 2018 με τον νόμο 4557. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια τελούσε ουσιαστικά εν υπνώσει, με την έννοια ότι το Μητρώο είναι μεν ανοικτό, καταχωρούνται στοιχεία και καταγράφονται οι Πραγματικοί δικαιούχοι των εταιριών ή άλλων νομικών οντοτήτων, αλλά δεν υπήρχε μέχρι τώρα θεσμοθετημένος έλεγχος και δεν είχε οριοθετηθεί η δυνατότητα πρόσβασης των φορέων που εμπλέκονται στους ελέγχους, όπως το επιθυμούν.

Συνεπώς η καταχώρηση επί τόσα χρόνια όλων αυτών των στοιχείων δεν επέφερε μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν είχε θεσμοθετηθεί πώς θα γίνεται ο έλεγχος, ούτε είχε οριστεί και ο ελεγκτικός μηχανισμός για να λειτουργήσει το σύστημα αποτρεπτικά και ουσιαστικά.

«Ξεχασμένη» υποχρέωση

Από την επόμενη εβδομάδα όμως θα υπάρχει καθορισμένος ελεγκτικός μηχανισμός και διαδικασία. Και όλα αλλάζουν στις 31 Οκτωβρίου 2022, όταν θα πρέπει να έχουν δηλώσει όλες οι εταιρίες τα στοιχεία των δικαιούχων τους.

Από 1η Νοεμβρίου ξεκινά η “κανονική” λειτουργία του και οι εμπλεκόμενοι φορείς αποκτούν πρόσβαση σε ένα «πλούτο» στοιχείων που συσσωρευόταν επί μια χρόνια.

Ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2022 θα μπορεί πλέον μάλιστα να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία του Μητρώου και το κοινό, δηλαδή όσοι έχουν ενδιαφέρον και συμφέρον να γνωρίζουν πραγματικά αν κρύβεται κάποιος πίσω από κάθε εταιρικό σχήμα.

Στο νέο καθεστώς θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο εταιρίες που υφίστανται και πριν το 2018 που ίσχυσε ο νόμος, αλλά ακόμα και αν έκαναν σύσταση ή απέκτησαν ΑΦΜ πχ πριν 1 ή 1,5 χρόνο ή έξι μήνες πριν. Επίσης όμως και όσες έκαναν δήλωση αλλά έκαναν μεταβολή καταστατικού κλπ, όλες αυτές μπορούν να καταχωρήσουν τώρα τα στοιχεία (πριν τις 31 Οκτωβρίου) και να μην έχουν καμία συνέπεια.

Και στο εξής, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και εταιρίες που θα συσταθούν στο μέλλον (εντός 60 ημερών από τη σύστασή τους). Αλλιώς απειλούνται με πρόστιμα καθυστέρησης, που πλέον θα είναι υπαρκτά αφού τον έλεγχο αναλαμβάνει το ΣΔΟΕ.

Προκειμένου μάλιστα να επιβάλλονται και λειτουργήσει το σύστημα, τουλάχιστον για το αρχικό διάστημα τα πρόστιμα μειώθηκαν και εξορθολογίστηκαν.

«Για καθυστέρηση υποβολής υπήρχε κάθετο πρόστιμο 10.000 ευρώ που ήταν ιδιαιτέρως άδικο», όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Νικ. Κουλοχέρης, «για αυτό υπήρξε διαβάθμιση ώστε άλλο να είναι το πρόστιμο πχ για έως 1 μήνα καθυστέρησης και άλλο για 3 και παραπάνω μήνες. Ή ανάλογα με τον κύκλο εργασιών, ώστε να μην πληρώνει ίδιο πρόστιμο μια εταιρία που έχει πχ 5 εργαζόμενους με μια άλλη που απασχολεί 2.000 εργαζόμενους»…

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη κατοικία: Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

ΟΤΕ: Ξεκινά το «payzy by COSMOTE» – Υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού

Το φρέσκο γκάλοπ, το φύγε ‘συ – έλα ‘συ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην ΑΒ και το cicerone της Lamda

 

Exit mobile version