search icon

Οικονομία

Τα νέα δεδομένα στη φορολογία – Έξι νέα μέτρα και ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σε εφαρμογή έξι νέα μέτρα από σήμερα - Γιατί χρειάζεται προσοχή με την κατάργηση του φόρου 10% στη γονική παροχή και δωρεά για χρηματικά ποσά προς συγγενείς α΄ βαθμού - Νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και «παγίδες»

Ευκαιρίες αλλά και παγίδες από τα έξι νέα μέτρα και ρυθμίσεις που μπαίνουν σε εφαρμογή και στις ζωές μας, από σήμερα 1η Οκτωβρίου.

Σπίτια, μετοχές και χρήματα αλλάζουν πλέον χέρια πολύ πιο εύκολα και δίχως φόρο. Ένας γονιός μπορεί εν ζωή να διαθέσει πχ. 20.000 ή 100.000 ευρώ στο παιδί του για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση, χωρίς το κράτος να «υπεξαιρέσει» τα 2.000 ή 10.000 απ’ αυτά, σαν φόρο για την μεταφορά αυτή.

Πιο συμφέρουσες γίνονται επίσης συνέργιες, κοινοπραξίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς μειώνεται 50% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Αυτά και άλλα πολλά φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά και να βγει οριστικά από το τέλμα η οικονομία. Στην εφαρμογή τους όμως κρύβουν και παγίδες, για όσους δεν προσέξουν πριν σπεύσουν να επωφεληθούν.

1.  Γονικές παροχές και δωρεές που συστήνονται από 1η Οκτωβρίου γίνονται πλέον αφορολόγητα. Και επειδή παράλληλα παίρνει παράταση η μεταβίβαση ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού, μέχρι 31 Οκτωβρίου συμφέρει διπλά η γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων μεταξύ συζύγων ή προς παιδί και εγγονό.

Τεράστια αλλαγή επέρχεται με την κατάργηση του φόρου 10% στη γονική παροχή και δωρεά για χρηματικά ποσά προς συγγενείς α΄βαθμού.

Προσοχή όμως:

Η φοροαπαλλαγή θα ισχύει μόνο για μεταφορά ποσών μέσω  τραπεζικών ιδρυμάτων. Άρα όχι η καταβολή μετρητών με λεφτά «στο στρώμα» τα οποία είχε φυλάξει ο παππούς ή ο γονιός υπό το φόβο χρεωκοπίας εκτός τραπεζικού συστήματος.

Και έτσι όμως, μέσω των τραπεζικών οδών, μπορεί η μεταβίβαση αυτή να μπει ξαφνικά στο στόχαστρο τραπεζικών και φορολογικών ελέγχων. Αν και οι τράπεζες επιθυμούν  διακαώς να δουν τα χρήματα που σήκωσαν προ ετών οι πολίτες, να επιστρέφουν ξανά σε καταθετικούς λογαριασμούς, είναι υποχρεωμένες να δώσουν «ραπόρτο»  (“δέουσα επιμέλεια” όπως λέγεται) και να κινήσουν διαδικασίες για ποσά που ξεπερνούν τις 10.000 ή 15.000 ευρώ –ή και για μικρότερα αν πρόκειται για επαναλμβανόμενες κινήσεις ή άλλες περιπτώσεις.

Με άλλα λόγια η τράπεζα θα αποτελέσει ένα είδος «φίλτρου» που θα εντοπίζει πιθανώς ύποπτο «μαύρο» χρήμα, ή αλλιώς αυτό θα διακινείται ως νόμιμο και φορολογημένο.

Από την πλευρά τους, και όσοι αποκτούν ακίνητα από γονείς, συζύγους ή παππούδες θα πρέπει στο εξής να δηλώνουν σχετικά υψηλότερα εισοδήματα, τα οποία θα καλύπτουν το τεκμήριο διαβίωσης. Με δωρεά ή γονική παροχή απαλλάσσονται μεν από το τεκμήριο απόκτησης, αλλά το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν τους απαλλάσσει από τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που η εφορία τις καθορίζει με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Αν οι γονείς και συγγενείς α΄ βαθμού που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για τη δωρεά χρημάτων, και τα παιδιά το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετου φόρου με συντελεστές  που φθάνουν ακόμη και το 44%.

2. Μειώνεται ο συντελεστής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου κατά 50%. Ορίζεται στο 0,5% επί της αξίας που φορολογείται, αντί 1% που ισχύει. Η εν λόγω μείωση που αφορά κατ’έξοχήν εμπορικές εταιρείες και κοινοπραξίες, καταλαμβάνει πράξεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 1η.10.2021.

Μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αυτό ελαφρύνονται και ενθαρρύνονται:

α) η σύσταση προσώπων και η αύξηση του κεφαλαίου τους, που γίνεται με την εισφορά περιουσιακών στοιχείων κάθε είδους,

β) η μετατροπή προσώπων, καθώς και η συγχώνευση προσώπων

γ) η αύξηση ενεργητικού  με εισφορά περιουσιακών στοιχείων, όχι για συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο ή την εταιρική περιουσία, αλλά για χορήγηση δικαιωμάτων ίδιας φύσης με εκείνα που έχουν οι εταίροι, όπως το δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη κλπ,

δ) η αύξηση του ενεργητικού που γίνεται με την παροχή υπηρεσιών από μέλος των προσώπων, οι οποίες δεν αυξάνουν το κεφάλαιο, αλλά διαφοροποιούν τα δικαιώματα ή αυξάνουν την αξία των μεριδίων,

ε) το δάνειο, εφ’ όσον ο δανειστής έχει δικαίωμα σε ποσοστό στα εταιρικά κέρδη,

στ) το δάνειο από εταίρους, εφόσον έχει το ίδιο αποτέλεσμα που έχει και η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου,

ζ) η διάθεση παγίων κεφαλαίων ή κεφαλαίων κίνησης σε υποκατάστημα στην Ελλάδα από ξένη εταιρεία, στην οποία αυτό ανήκει.

η) μεταφορά έδρας στην Ελλάδα από τρίτο κράτος (εκτός ΕΕ), της έδρας της πραγματικής διεύθυνσης του οποίου η καταστατική έδρα βρίσκεται στο τρίτο κράτος,

Με άλλες τροπολογίες, από σήμερα ισχύουν και οι εξής αλλαγές:

·  εξόφληση ΕΝΦΙΑ με «διπλή» α΄ δόση έως 29 Οκτωβρίου.

·  Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

· Διατηρείται έως τον Ιούνιο του 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο.

·  Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

Διαβάστε ακόμη:

Τα Ελληνόπουλα των funds, το σόου του Γουάτσα και ο ΕΝΦΙΑ των Πεταλιών

Πολιτικός και διπλωματικός «πυρετός» στην Ε.Ε. λόγω ενεργειακής κρίσης

To θρυλικό «Ολυμπος Νάουσα» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη αρχές του 2022 – Δείτε πώς θα είναι (pics)

Exit mobile version