search icon

Οικονομία

Tα λουκέτα του εμπορίου απειλούν με «λουκέτο» τον κλάδο της ενέργειας

Έκτακτες συσκέψεις στο ΥΠΕΝ για να στηριχθούν ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας - Στο κάδρο πιθανή αναστολή πληρωμών

Αποφασισμένη να στηρίξει τον κλάδο της ενέργειας που εκτιμάται ότι θα πληγεί από την ύφεση που θα σκορπίσει η επιδημία, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει να αντιμετωπίσει τα απόνερα από την επιβολή της καθολικής παύσης της εμπορικής δραστηριότητας (πλην super market) που ισοδυναμεί με στάση πληρωμών και μείωση της κατανάλωσης, όσο πρόσθετες διευκολύνσεις που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση προς ανακούφιση των πολιτών (π.χ αναστολή πληρωμών) για να κρατήσει όρθιες μία σειρά από ευάλωτες επιχειρήσεις του κλάδου που θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας για να καλύψουν τις μεγάλες οικονομικές απώλειες που φέρνει η επιβράδυνση της οικονομίας.

Η ΔΕΗ, είναι αναμφίβολα ένας αδύναμος κρίκος με 2,7 δις. ανείσπρακτων λογαριασμών προ της κρίσης που εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα εκτιναχθούν ενώ δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι πλήττονται ευθέως από το λουκέτο στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα που αντιπροσωπεύουν ένα ισχυρό πελατολόγιο στην μέση τάση. Αύξηση των επισφαλειών εκτιμάται ότι θα υπάρξει και από το μεγάλο κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η επέλαση του ιού και στην χαμηλή τάση που είναι τα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Πλήγμα όμως δέχονται οι εταιρείες και από την δική τους λειτουργία. Τα φυσικά τους καταστήματα κατέβασαν ρολά, αναστέλλουν ή περιορίζουν την λειτουργία των call center και εκ των συνθηκών θα αναγκαστούν να σταματήσουν και το κυνήγι των κακοπληρωτών ανεβάζοντας τον δείκτη επισφαλειών.

Το μήνυμα στήριξης έστειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόσο με τις δηλώσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τις δύο teleconference που οργάνωσε με προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Οι όποιες ρυθμίσεις διευκόλυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση όσον αφορά στις πληρωμές των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα γίνουν μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα σταθμιστούν όλες οι παράμετροι», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Τα λόγια του υπουργού αποτελούν ευθεία στήριξη προς την ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι θα πληγεί από νέο κύμα ανείσπρακτων οφειλών που θα έρθει λόγω της αδυναμίας χιλιάδων πολιτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, όμως αφήνει παράθυρο για οικονομική ενίσχυση και του υπόλοιπου κλάδου που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη κρίση ρευστότητας.

«Τα όποια μέτρα θα ληφθούν  σε κεντρικό επίπεδο αφού σταθμιστεί η κατάσταση, γιατί αλλάζει κάθε μέρα» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η αγορά μεταβάλλεται συνεχώς και «αυτό που υπήρχε από πλευράς πληρωμών πριν από 15 ημέρες είναι διαφορετικό σήμερα και μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό σε 10 ημέρες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, επειδή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Ήδη, το υπουργείο έχει ζητήσει από τους προμηθευτές ενέργειας να στείλουν στο ΥΠΕΝ οικονομικά στοιχεία με βάση την πορεία εισπραξιμότητας αλλά και τις προβλέψεις για την πορεία της αγοράς προκειμένου να αξιολογηθούν και να εκτιμηθεί η διαχείριση για το έμφραγμα που προκαλούν στην αγορά, οι νέες συνθήκες.

Οι προμηθευτές ενέργειας μετέφεραν χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την ανάγκη να χορηγηθούν μια σειρά από διευκολύνσεις, όπως αναστολή εξόφλησης δικών τους πληρωμών (προς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κ.α) για τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αφού όπως υποστήριξαν δεν γίνεται να προπληρώνουν όταν δεν έχουν εισπράξει.

Οι εταιρείες ζητούν επίσης να μπορούν να αξιοποιήσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συνυπολογίζοντας τα οφέλη που διαμορφώνονται στην αγορά από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Το ΥΠΕΝ, ως πρώτο βήμα, ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν ρυθμίσεις που να διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα αντιμετωπίζουν τις όποιες επιπτώσεις στην αγορά χωρίς επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εταιρείες παραγωγής από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι οι μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος είναι απόλυτα λειτουργικές. Όλες οι επιχειρήσεις ενημέρωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν με ευθύνη τους συνεπείς πελάτες τους, ενώ επισημάνθηκε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η όποια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού με διευκόλυνση των πραγματικών θυμάτων της κρίσης να μην αποτελέσει πρόσχημα διευκόλυνσης των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Exit mobile version