Είπε μεν θετικά πράγματα για την Ελλάδα, το πρόγραμμα και το χρέος ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τα καλά του λόγια έκρυβαν και μια παγίδα.
Πρέπει να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είπε μιλώντας στην ολομέλεια, εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Στην ουσία, δεν είπε τίποτα παραπάνω από ότι λέει η απόφαση του eurogroup του περασμένου Μαΐου η οποία δεσμεύει τις χώρες της ευρωζώνης να λάβουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έως το τέλος του χρόνου.
Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εκείνα δηλαδή που θα διασφαλίσουν ότι το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο σε βάθος 10-15 ετών και θα δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας για τη χώρα, έτσι ώστε να μπορεί να ελπίσει κάποιος ότι θα έρθουν και οι επενδύσεις.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αφορούν επιμέρους διευθετήσεις για ένα μικρό τμήμα του χρέους, ήτοι τα δάνεια που ελήφθησαν από τον EFSF για το PSI και ενδεχομένως και εκείνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν αλλάζουν τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους, αν και επιφέρουν εξοικονόμηση γύρω στα 300 εκατ. ευρώ από τόκους μέχρι το 2018.
Το ζητούμενο, όμως, για την ελληνική πλευρά είναι να προσδιοριστούν και τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, ώστε να μπορέσει και το ΔΝΤ να κάνει νέα θετική ανάλυση βιωσιμότητας η οποία θα είναι και το διαβατήριο για να συμμετάσχει και εκείνο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η προσεκτική όμως διατύπωση του κ. Μοσκοβισί δείχνει ότι στο ζήτημα αυτό δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, τη στιγμή που ο χρόνος που απομένει για να λυθεί το θέμα είναι λίγος.