search icon

Οικονομία

Τα funds «ψωνίζουν» από πλειστηριασμούς

Θέλουν είτε να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές, είτε τις εταιρείες αντί πινακίου φακής - Πιέζονται οι τράπεζες είτε να προχωρήσουν μαζικά σε ρυθμίσεις ή να βγάλουν τα δάνεια στο σφυρί

Του Δημήτρη Παφίλα

Θέλουν είτε να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές, είτε τις εταιρείες αντί πινακίου φακής – Πιέζονται οι τράπεζες είτε να προχωρήσουν μαζικά σε ρυθμίσεις ή να βγάλουν τα δάνεια στο σφυρί

Σκηνικό πολέμου θυμίζουν πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις με τα περίπου 60 δισ. ευρώ προβληματικά δάνειά τους, για τα οποία ερίζουν δεκάδες hedge funds. Tα τελευταία, όπως θα δούμε, επιθυμούν είτε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές, είτε να εξαγοράσουν τις ίδιες τις εταιρείες αντί πινακίου φακής πλέον.

Πρόσφατα όμως άλλαξαν στάση και σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories» σχεδόν κυνικά λένε στους συνομιλητές τους ότι «θα αγοράσουμε τις εταιρείες μέσω πλειστηριασμών καθώς θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να τα βρούμε με τους επιχειρηματίες εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων που προβάλλουν».

Τα τιμήματα εξαγοράς που απαιτούν για τις επιχειρήσεις τους πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες θεωρούνται υπερβολικά είτε εξαιτίας των δανείων που περιλαμβάνουν, είτε εξαιτίας της καταστροφής της αγοράς με τους υψηλούς φόρους και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, οι ξένοι επενδυτές συζητούν μόνο όταν πρόκειται να δώσουν τίμημα κάτω από την καθαρή θέση της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ό,τι συνέβη, λόγου χάρη, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου ο ιταλικός όμιλος Ferrovie Dello Stato Italiane προσέφερε μόλις 45 εκατ. ευρώ.

Αν εξετάσει κανείς τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, θα δει ότι τα EBITDA διαμορφώνονται σε 1,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της ανέρχεται σε 131 εκατ. ευρώ. Ομως η εταιρεία είχε δανεισμό 750 εκατ. ευρώ ο οποίος θα διαγραφεί. Βεβαίως, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση από τους επενδυτές όταν πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν προοπτικές, όπως τα ξενοδοχεία. Στην περίπτωση του «Hilton» το τίμημα κινείται ελαφρά κάτω από την καθαρή θέση της εταιρείας.
Ο Πτωχευτικός Κώδικας λύνει τα χέρια στους ξένους

Η στάση των ξένων, όσο κι αν ακούγεται κυνική, εδράζεται στις αλλαγές που πέρασαν στον Πτωχευτικό Κώδικα με το τρίτο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, όπως θα δούμε, σε περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων ο Κώδικας ορίζει εκκαθαριστές με άμεση διαδικασία (2-3 μήνες) και διενέργεια πλειστηριασμών. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες, αλλά και τα τραπεζικά στελέχη, θα έχουν ένα τίμημα για τις επιχειρήσεις το οποίο θα μπορούν να προβάλουν ως αιτιολογία π.χ. σε δικαστήρια. Ο Πτωχευτικός Κώδικας επομένως λύνει τα χέρια στους ξένους επενδυτές όταν κάποιος επιχειρηματίας ζητά π.χ. 5 εκατ. ευρώ για ένα εργοστάσιο. Μόλις το εργοστάσιο θα τεθεί σε εκκαθάριση το τίμημα σαφώς θα είναι πολύ μικρότερο, καθώς μεταξύ των funds υπάρχει επικοινωνία, κανένα δεν ενδιαφέρεται για όλα, αλλά το καθένα διαθέτει συγκεκριμένους στόχους ως προς το τι θα αποκτήσει.

Ενταση μεταξύ επιχειρηματιών

Χαρακτηριστική εξέλιξη του πολέμου που διεξάγεται παρασκηνιακά για τις επιχειρήσεις ήταν και το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους. Ο ένας επιχειρηματίας «καρφώνει» τον άλλον λέγοντας π.χ. ότι του προσφέρθηκαν ευνοϊκοί όροι στα δάνεια από τις τράπεζες. Κάποιοι άλλοι, που αντιλαμβάνονται τι θα επέλθει με τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, προσπαθούν να αποφύγουν τις εξελίξεις με κάθε τρόπο.

Οπως είχε αναφέρει η Γρηγ. Σαράντης ΑΒΕΕ, δέχθηκε προτάσεις εξαγοράς από διάφορες επιχειρήσεις ακόμη και έναντι 1 ευρώ προκειμένου οι τελευταίοι να αποφύγουν τη ρευστοποίηση των εταιρειών τους.

Από το εμπόλεμο σκηνικό βεβαίως δεν λείπουν και οι τραπεζίτες, οι οποίοι δέχονται πιέσεις από τα credit funds προκειμένου να πουλήσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε τιμές που κυμαίνονται από 10% έως και 20% της ονομαστικής αξίας τους. Οι τιμές είναι χαμηλές, ωστόσο η κατηγορία που διατυπώνεται από την πλευρά των αγοραστών είναι ότι «οι Ελληνες τραπεζίτες δεν αποδέχονται τα λάθη τους όπως συμβαίνει στα Βαλκάνια όπου η πώληση των δανείων πραγματοποιείται με πιο γρήγορους ρυθμούς».

Mειώθηκε η δυνατότητα παρέμβασης

Η θρυαλλίδα που οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις -όπου αναμένονται πλειστηριασμοί καθώς και το νέο νομικό πλαίσιο για τις πωλήσεις και την εκμετάλλευση των κόκκινων δανείων- ήταν οι περσινές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και, κυρίως, οι χαμηλές τιμές που δόθηκαν σ’ αυτές. Συγκεκριμένα, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών ύψους 350 δισ. ευρώ αποτιμήθηκε πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου σε 565 εκατ. ευρώ! Με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι παλαιοί Ελληνες μέτοχοι ουσιαστικά εξοβελίστηκαν, ενώ μειώθηκε η δυνατότητα παρέμβασής τους σε σοβαρά θέματα, όπως η εκμετάλλευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τρία funds ψάχνουν να καλύψουν τα κεφάλαια στην Αττικής

Οι Προτάσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών ύψους 70 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής, με παράλληλη ανάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι επικεντρώνονται στην απόκτηση των προβληματικών δανείων τα οποία θα αποκτήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε η κάλυψη να πραγματοποιηθεί μέσω ομολογιών που θα προσμετρώνται στα ίδια κεφάλαια. Η αλλαγή αυτή, όμως, μπορεί να μεταστρέψει και το ενδιαφέρον, καθώς όποιοι θα αποκτήσουν
τις ομολογίες θα έχουν τον κίνδυνο να καταστούν μέτοχοι σε μια τράπεζα που θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ έχουν καταθέσει προτάσεις τρία διαφορετικά funds ή κοινοπραξίες.

Exit mobile version