του Κωστή Πλάντζου
Δραματική διαπραγμάτευση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του κυβερνητικού επιτελείου με τους Θεσμούς και γερό σφυροκόπημα της ελληνικής πλευράς στον τομέα των εργασιακών. Οι δανειστές ενέμειναν στις ακραίες θέσεις τους ενώ πηγή του υπουργείου οικονομικών έλεγε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών για την πρόθεση της να δώσει μέρος του κοινωνικού μερίσματος ακόμα και μέσα στο 2016
Σε αυτόν τον άκαρπο γύρο συνομιλιών οι δύο πλευρές επιχείρησαν να γεφυρώσουν την απόσταση που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια των ομιλιών που είχαν διακοπεί από τις 21:00 ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να ετοιμάσουν το τελικό κείμενο των διαφωνιών τους με την κυβέρνηση. Στις 23:00 επέστρεψε πρώτη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για να κάνει τις παρατηρήσεις της στα σημεία που η Αθήνα θεωρεί ότι επιδέχονται βελτίωσης επί ενός κειμένου που πήρε στα χέρια της τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη 01:20 ξεκίνησε η τελική φάση των διαπραγματεύσεων που κατέληξε σε διελκυστίνδα των δύο στρατωπέδων έως τις 05:30 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Όπως έλεγε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, “υπάρχει απόσταση σε έξι – εφτά μικρά θέματα που ελπίζουμε ότι μπορεί να περιοριστούν, ενώ υπάρχουν και δύο – τρία μεγάλα θέματα τα οποία ελπίζουμε ότι θα φύγουν ή θα μετατεθούν” χωρίς να εξηγεί πάντως ποια ακριβώς, πώς και για πότε.
Στόχος ήταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ή τα ξημερώματα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ώστε να μπορούν οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται πλέον εξ’ αποστέως, μέχρι την 28η Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει το EWG για να εξετάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
“Πρέπει μέχρι το πρωί να έχουμε τελειώσει” έλεγε πηγή μέσα από τη διαπραγμάτευση.
Δεν αποκλείεται να υπαρξει και νέα συνάντηση με τους θεσμούς, σε λίγες ώρες, πριν τελικώς φύγουν τα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
O εξωδικαστικός συμβιβασμός
Νωρίτερα, το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης με τους θεσμούς, αλλά, μένουν τρία σημαντικά ανοιχτά τεχνικά θέματα προς επίλυση, που αυτά ουσιαστικά θα κρίνουν το κλείσιμο ή όχι της αξιολόγησης.
Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που μετείχε στην σύσκεψη οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:
Με τι επιτόκιο θα υπολογίζεται η οφειλή, τι θα ισχύει για τις εγγυήσεις και τους εγγυητές του δανείου και το εάν θα «κουρεύονται» ή όχι τελικά κάποιες οφειλές φόρου στο Δημόσιο (όπως ΦΜΥ ή ΦΠΑ).
Ο ίδιος τόνισε πως «καταλήξαμε σε ένα νόμο που θα προβλέπει ίση μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα, όλων των πιστωτών» (Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες- στους οποίους χρωστά ο οφειλέτης).
Όπως εξήγησε, το σύνολο της οφειλής θα επιμερίζεται σε δύο κατηγορίες: στην αρχική οφειλή, στην οποία θα υπολογίζεται και ένα επιτόκιο (το οποίο ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιεί το αρχικό ποσό οφειλής, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει), ενώ θα αντιμετωπίζονται ξεχωριστά οι προσαυξήσεις που έχουν σωρευτεί.
Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ο τζίρος (τουλάχιστον 50.000 ευρώ) αλλά θα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο μπορεί να υπάγονται όσοι με βάση τον νόμο θεωρείται ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Δικαίωμα ένταξης θα έχουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις. Τις μικρές θα αξιολογούν μεσολάβητες ενώ τις μεγάλες θα αξιολογούν τρίτες μεγάλες εταιρείες.
Τόνισε πάντως ότι η ελληνική θέση είναι να εξαιρείται κάθε οφειλή από ΦΠΑ αν και το θέμα αυτό παραμένει μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια.
Δεν «τα βρήκαν» για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Βασική εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), όπως ενημέρωσε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις επαφές.
Πρόκειται για τις δημοπρασίες μέσω των οποίων επιδιώκεται το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παρέχουν πρόσβαση στους εναλλακτικούς προμηθευτές στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με τελικό στόχο τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της τελευταίας στη λιανική κάτω από το 50% ως το 2020.
Η πρώτη δημοπρασία έχει ήδη υλοποιηθεί και η επόμενη προγραμματίζεται για τις αρχές του 2017. Το ίδιο στέλεχος απέφυγε να σχολιάσει την προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των δημοπρασιών. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι η τιμή πώλησης της ενέργειας είναι κάτω του κόστους με αποτέλεσμα να της προκαλεί ζημία.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά περιλαμβάνεται ακόμη η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Πάντως, όπως είπε το κυβερνητικό στέλεχος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα υπόλοιπα θέματα υπάρχει συμφωνία.