«Ταφόπλακα» σε αναδρομικούς ελέγχους και «αυτόματα» πρόστιμα από την εφορία, αν επεβλήθησαν ερήμην των φορολογουμένων μέχρι την παρέλευση πενταετίας, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Άμεσα «πάνε περίπατο» αξιώσεις του δημοσίου από το 2013-2014, αν είχε εκδώσει τις σχετικές πράξεις και εντολές χωρίς να τις κοινοποιήσει εμπρόθεσμα στους ελεγχόμενους. Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και για το πώς θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις τα αναδρομικά περασμένων ετών που έλαβαν το 2020 οι πολίτες, ή πώς θα ελεγχθούν και πώς θα επιβληθούν φόροι και πρόστιμα στους παραβάτες.
Τρεις νέες δικαστικές αποφάσεις (Ολομέλεια ΣτΕ 616-618/2021) «έσκασαν» σαν βόμβα, ελάχιστες μέρες πριν τις φορολογικές δηλώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες του b.s. σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις 21 Μαΐου. Και αυτό διότι:
• «βγάζουν άχρηστα» τα … ραβασάκια που στέλνει μαζικά κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς η εφορία για να ανακόψει την παραγραφή, αν και εφόσον δεν κοινοποιούνται ταυτόχρονα στους ελεγχόμενους,
• προκαλούν ανατροπές στους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας,
• τιμωρούν το δημόσιο αν δεν έκανε τους ελέγχους που προβλέπονταν,
• απαλλάσσουν φοροφυγάδες και τους ανοίγουν δρόμο να διεκδικήσουν τα λεφτά τους πίσω και με τόκο από το Κράτος,
• βάζουν το οικονομικό επιτελείο σε σκέψεις για τη δήλωση και φορολόγηση των περσινών εισοδημάτων από αναδρομικά συντάξεων.
Για να μη… «την πατήσει» ξανά όπως τώρα, το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει μέτρα:
1. ετοίμασε λίστα 20.000 φοροφυγάδων που θα τους αποστείλει άμεσα (μισό χρόνο νωρίτερα από το σύνηθες) «ραβασάκια» με προσυμπληρωμένους «φόρους κατ’ εκτίμησιν» της εφορίας, για υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2021 λόγω 5ετίας.
Αφορά όσους δεν υπέβαλαν (ή υπέβαλαν «λειψές») δηλώσεις Ε1 το 2016 για εισοδήματα 2015 και προηγουμένων ετών. Κατά βάση συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά ή συντάξεις από το ελληνικό Κράτος ή το εξωτερικό, αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ.
2. επανεξετάζει το σχέδιο υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος Ε1. Το αρχικό σχέδιο ήταν ότι 1,15 εκατομμύρια συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά 1,4 δισ. τον Δεκέμβριο, έπρεπε φέτος να συμπληρώσουν 3 φορολογικές δηλώσεις μαζεμένες. Όχι μόνον την τρέχουσα για εισοδήματα έτους 2020, αλλά και δύο ξεχωριστές για αναδρομικά από μειώσεις συντάξεων του 2015 και 2016 (βάσει νόμου Κατρούγκαλου) που τα εισέπραξαν πέρυσι.
Οι επιλογές είναι δύο:
• να φορολογήσει τα αναδρομικά ξεχωριστά ανά έτος στο οποίο ανάγονται, όπως έχει σχεδιάσει. Κάτι όμως που ενέχει κίνδυνο να τα χάσει και αυτά (όπως του 2013-2014) αν δεν ελέγξει τις δηλώσεις Ε1 εντός 5ετίας η εφορία,
• ή να επιβάλει οριζόντια σε όλους φόρο «μια και έξω» 20%, ασχέτως πόσα και ποια έτη αφορούσαν τα αναδρομικά. Αυτό συνεπάγεται όμως και απώλεια εσόδων 250 εκατ. για το Κράτος, από φόρους που θα γλιτώσουν τα μισθολογικά «ρετιρέ» όσων πήραν αναδρομικά. Γιατί θαπληρώσουν φόρο μόλις 20%, αντί 40% και άνω που κανονικά θα όφειλαν. Και το δημόσιο θα εισπράξει 280 εκατ. (20% για αναδρομικά 1,4 δισ.) αντί 530 εκατ. που προϋπολογίζει.
«Κερασάκι στην τούρτα»
Αλλάζουν τα πάντα όμως και γενικότερα στους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας. Οι νέες αποφάσεις (Ολ.ΣτΕ 616-618/2021) ανατρέπουν όσα ίσχυαν από το 2014 και επιφέρουν παραγραφή στο δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλει ελέγχους και φόρους, αν δεν τους κοινοποιεί εντός 5ετίας στους πολίτες.
Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί ένα πραγματικό αλαλούμ. Τα Χριστούγεννα του 2019, το Δημόσιο έσπευσε να επιβάλει «οίκοθεν» φόρους για τα «παχυλά» ποσά που εισέπραξαν το 2013 ως αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις, χιλιάδες συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων (κυρίως δικαστικοί και ένστολοι) αλλά δεν τα δήλωσαν το 2014.
Στην πρεμούρα του όμως να προλάβει την παραγραφή, δέκα μέρες πριν αυτή χαθεί (Δεκέμβριος 2019) το δημόσιο:
• στοχοποίησε άδικα χιλιάδες συνταξιούχους σαν φοροφυγάδες, ενώ είχε από χρόνια τα στοιχεία από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σε ποιους και πόσα αναδρομικά τους έδωσε.
• καταλόγισε άδικα φόρους σε συνεπείς φορολογουμένους που είχαν καταθέσει τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα στις εφορίες. Και τους ταλαιπώρησε να δίνουν εξηγήσεις εκ των υστέρων ενώ, αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως πως ελέγχονται, δεν θα είχαν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις σε βάρος τους.
• για όσους αδικήθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών διέγραψε τα ποσά φέρνοντας ειδικό νόμο το 2020, αφού βεβαιωμένοι φόροι δεν διαγράφονταν ούτε αν το λάθος έκανε το ίδιο το Κράτος.
• οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, είτε ήσαν έντιμοι είτε ανειλικρινείς φορολογούμενοι, δεν ενημερώθηκαν πριν αλλάξει η χρονιά και παρέλθει η 5ετία παραγραφής.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ήρθε να πει το αυτονόητο: το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει έναν φορολογούμενο χάνεται (παραγράφεται) με τη συμπλήρωση 5ετίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Και δεν αρκεί να εκδίδει εντολές ελέγχου ή επιβολής «φόρων κατ’εκτίμησιν της εφορίας», κάθε παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν αλλάξει η χρονιά.
Από το 2014 η φορολογική διοίκηση είχε υποχρέωση, βάσει νόμου, να διασταυρώνει και να φορολογεί εισοδήματα που δεν δήλωσαν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι. Η Εφορία επί 5 χρόνια είχε τα στοιχεία από το ΓΛΚ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, για να ξέρει ποιοι πήραν τα αναδρομικά. Και από το 2014 θα είχε βρει ποιοι δεν τα δήλωσαν, αν είχε κάνει τη διασταύρωση.
Ως το 2019 για πέντε χρόνια δεν έγινε κάτι, παρά μόνο μία βδομάδα πριν εκπνεύσει η διορία και μπει το 2020, «έτρεξε» διασταύρωση για να επιβάλει φόρο στους φοροφυγάδες το Δημόσιο. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν ήταν αυτό αρκετό. Θεωρεί αντισυνταγματική την πρόβλεψη του νόμου ότι αρκεί η ΑΑΔΕ να εκδώσει “οίκοθεν” μια πράξη προσδιορισμού φόρου από μόνη της. Αλλά έπρεπε και να ειδοποιήσει τους ελεγχόμενους φορολογούμενους ως τις 31 Δεκεμβρίου, πριν αλλάξει ο χρόνος, προκειμένου να εκθέσουν και τις τυχόν αντιρρήσεις τους.
Το ότι το Κράτος έσπευσε τελευταία στιγμή να επιβάλει φόρους «ερήμην» των ενδιαφερομένων, δεν φάνηκε να συγκινεί το δικαστήριο, ούτε και τους χιλιάδες υπόχρεους που απέφυγαν τελικά να πληρώσουν όσα όφειλαν.
Διαβάστε ακόμα
ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές – Οι δικαιούχοι (vid)
Το κορυφαίο All-Inclusive ξενοδοχείο στον κόσμο είναι ελληνικό