search icon

Οικονομία

Τα αδιέξοδα της Αθήνας παρά τη «στήριξη» των Βρυξελλών

Στενεύουν τα περιθώρια αφήνοντας στο «κενό» την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - Τι κρύβει η «επίθεση φιλίας» της Κομισιόν και οι τις απαιτήσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα 150 εκατ. ευρώ και «κόφτη» στις συντάξεις 

της Όλγας Μπαλαφούτη

Ο «κόφτης» φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Παρά τις δεσμεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για περικοπές στις συντάξεις εάν χρειαστεί, οι θεσμοί ζητούν και νέα μέτρα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ για να καλύψουν την μονομερή- όπως αντιμετωπίστηκε από την αρχή- απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.

Λίγο πριν τις γιορτές η αξιοπιστία απέναντι στα όσα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ταρακουνήθηκε. Μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να «ξεπάγωσε» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ο Επίτροπος Μοσκοβισί να χαιρέτισε (μέσω twitter) διακρίνοντας μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία, ωστόσο η Ελλάδα παίζει εκ των προτέρων από μειονεκτική θέση.

Οι δανειστές κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στους χειρισμούς της Αθήνας και βάζουν στο τραπέζι την επανεξέταση του μέτρου για τον ΦΠΑ, όχι ως απειλή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ως μέρος της ευρύτερης β΄αξιολόγησης που βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

Τα περιθώρια στενεύουν και τα κίνητρα πίσω από τις κινήσεις τόσο της Κομισιόν και του ΔΝΤ όσο όμως και της ελληνικής πλευράς δεν είναι πάντα ξεκάθαρα.

Η κόντρα ΔΝΤ – Κομισιόν μπορεί να οδηγήσει το Ταμείο εκτός προγράμματος κάτι που θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Στην Γερμανία και σε άλλες δανείστριες χώρες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν εξαρτήσει τη συνέχιση της οποιασδήποτε παροχής βοήθειας στη χώρα μας, από την παρουσία του Ταμείου.

Πρόσφατα η Moody´s προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποτυχίας του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι “μια χώρα που εξαρτάται από τους θεσμούς έχει σαφέστατα μεγαλύτερη αξία από μια χώρα που έχει πτωχεύσει».

Όσο όμως και αν “βάζει πλάτες” στην Ελλάδα η Κομισιόν οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup από τους αγριεμένους υπουργούς Οικονομικών.

Έτσι, από τη στιγμή που δεν αποτελεί τον άμεσο χρηματοδότη της χώρας ο ρόλος της έχει όρια, τα οποία μάλιστα στενεύουν όσο η Αθήνα δίνει αφορμές για συγκρούσεις που διχάζουν παρά ευνοούν την επίτευξη ευρείας συμμαχίας υπέρ της χώρας μας μεταξύ των δανειστών.

Exit mobile version