Τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση σημείωσε η παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει το ΔΝΤ σε άρθρο που δημοσιεύεται στο blog του οργανισμού.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου, οι λόγοι της επιβράδυνσης εντοπίζονται στα εμπόδια που υψώθηκαν στο διεθνές εμπόριο, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου, ενώ στην περίπτωση των ανεπτυγμένων οικονομικών και της Κίνας, ο εμπορικός πόλεμος επιδείνωσε την επιβράδυνση που είχε ξεκινήσει από πριν.
Εκείνο που είναι εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το «φρενάρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας απεικονίζεται με πέντε γραφήματα τα οποία δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο την καθοδική πορεία η οποία, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών), δεν έχει ακόμη δώσει σημάδια ανακοπής.
Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης Gita Gopinath, Gian Maria Milesi-Ferretti, και Malhar Nabar, ορισμένες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Ρωσία αντιμετώπισαν ειδικά προβλήματα, ενώ η Αργεντινή είχε δημοσιονομική πίεση, το Ιράν υπέστη τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ η Βενεζουέλα, η Λιβύη και η Υεμένη έζησαν κοινωνικές εντάσεις.
Γράφημα 1: Πόσο επηρέασε την πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης κάθε περιοχή
Βλέπουμε ότι αμέσως μετά τις χώρες που είχαν ειδικές περιστάσεις και είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παγκόσμια επιβράδυνση (γαλάζια γραμμή αριστερά) βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ακολουθούν όλες οι μεγάλες οικονομίες.
Η γαλάζια μπάρα αριστερά αντιπροσωπεύει τις οικονομίες υπό πίεση (Αργεντινή, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Τουρκία και Βενεζουέλα). Η μπλε γραμμή έκτη στη σειρά τις νέες βιομηχανικές ασιατικές χώρες, και η κίτρινη, προτελευταία γραμμή, τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν και Ομάν).
Γράφημα 2: Πτώση της παγκόσμιας δαπάνης για μηχανήματα, εξοπλισμό και καταναλωτικά αγαθά
Η πορτοκαλί γραμμή αντιπροσωπεύει την δαπάνη σε μηχανήματα και εξοπλισμό και η γαλάζια τα καταναλωτικά αγαθά.
Γράφημα 3: Σημαντική υποχώρηση της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας και του εμπορίου
Η μπλε γραμμή δείχνει την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και η πορτοκαλί γραμμή τον όγκο του διεθνούς εμπορίου.
Γράφημα 4: Πόσο μείωσαν οι παγκόσμιες τράπεζες τα επιτόκια το 2019 για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη ανάπτυξη
(μείωση σε μονάδες βάσης: 100 μονάδες βάσης = μια ποσοστιαία μονάδα)
Βλέπουμε ότι τη μεγαλύτερη μείωση έκαναν οι ΗΠΑ (δεύτερη γραμμή από δεξιά) αντιστρέφοντας την ανοδική πορεία που είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 2015, ενώ η Ευρωζώνη που είχε τα επιτόκια ήδη σε μηδενικά επίπεδα προχώρησε σε μικρή μείωση εισάγοντας τα αρνητικά επιτόκια.
Η πρώτη μπλε γραμμή δείχνει τη μείωση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, και μπλε γραμμή στο μέσον τη μείωση τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Γράφημα 5: Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Η αντοχή της καταναλωτικής δαπάνης σε μη διαρκή αγαθά και υπηρεσίες συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης, γεγονός που στηρίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οι συνεχόμενες γραμμές δείχνουν τους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης που βρίσκονται σταθερά πάνω από το 100 (αριστερή κλίμακα), που σημαίνει θετική εξέλιξη. Με μπλε χρώμα είναι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, με κόκκινο οι αναδυόμενες και με κίτρινο ο υπόλοιπος κόσμος.
Με διακεκομμένες γραμμές είναι τα ποσοστά ανεργίας, που υποχωρούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ο δείκτης έχει πέσει κάτω από το 5% (δεξιά κλίμακα), ενώ παραμένουν περίπου σταθερά στις υπόλοιπες περιοχές.