search icon

Οικονομία

Τα 4 «όπλα» απέναντι στους πλειστηριασμούς

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούσης, εξηγεί με ποια μέτρα προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Τέσσερις δικλείδες ασφαλείας απέναντι στους πλειστηριασμούς (που απελευθερώνονται τη 1η Ιουνίου) παρέχει ο νέος πτωχευτικός νόμος, τόσο σε εξωδικαστικό επίπεδο όσο και στο στάδιο της πτώχευσης των οφειλετών.

Από την 1η Ιουνίου οι τράπεζες θα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι τις διαδικασίες πλειστηριασμών ακόμα και για καταγγελμένα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία των πληττόμενων από την πανδημία!

Όμως, τόσο οι πληττόμενοι όσο και ευρύτερα, οι οικονομικά ευάλωτοι δανειολήπτες, θα μπορούν να προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς με διάφορα «όπλα», όπως με η επιδότηση της δόσης του δανείου τους, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με έως 240 δόσεις κ.ά.

Ακόμα και στο στάδιο της πτώχευσης οι πολίτες θα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους που θα το διαχειρίζεται ένας ειδικός φορέας για 12 χρόνια αλλά με την δέσμευση ότι θα παρέχει τη δυνατότητα στο οφειλέτη να το «ξαναγοράσει» όταν αυτός ανακάμψει οικονομικά.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εργάζεται πυρετωδώς για να μπορέσει να ανοίξει πλήρως, από 1η Ιουνίου, η ομπρέλα προστασίας του νέου πτωχευτικού νόμου με στόχο, όπως εξηγεί ο επικεφαλής, ειδικός γραμματέας κ. Φωτης Κουρμούσης «να μην κινδυνεύσουν από πλειστηριασμούς όσοι προσπαθούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με τα στεγαστικά δάνεια».

Ειδικότερα, οι 4 δικλείδες ασφαλείας απέναντι στους πλειστηριασμούς είναι οι εξής:

1. Επιδότηση δανείων για τους οικονομικά ευάλωτους: Ο νέος πτωχευτικός νόμος δίνει την δυνατότητα επιδότησης για 5 χρόνια των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με την 1η κατοικία των ευάλωτων πολιτών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξής επιδότηση:

α) Για τον αιτούντα: 70 ευρώ ανά μήνα.

β) Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα.

γ) Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

δ) Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο της επιδότησης στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η επιδότηση δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια: α) ποσοστό 80% επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια εξυπηρετούμενα ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, β) ποσοστό 60% επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, γ) ποσοστό 40% επί της μηνιαίας δόσης, προκειμένου για δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν επιπλέον καταγγελθεί σε χρόνο όχι μεγαλύτερο του ενός έτους προ της υποβολής της αίτησης.

2. Εξωδικαστική ρύθμιση ληξιπρόθεσμης οφειλής με 240 δόσεις: Από 1/6/2021 ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 240 δόσεις από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουρμούσης «η διαδικασία ρύθμισης είναι πλήρως ηλεκτρονική και η πλατφόρμα θα παράγει μια πρότυπη λύση ρύθμισης, σύμφωνα με ειδικό αλγόριθμο που ικανοποιεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (π.χ. αρχή μη χειροτέρευσης πιστωτή, ικανότητα αποπληρωμής οφειλέτη). Για να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ένας οφειλέτης θα πρέπει να οφείλει σε άνω του ενός πιστωτή, ο οποίος δεν πρέπει να καταλαμβάνει άνω του 90% του συνόλου των οφειλών και οι συνολικές του οφειλές να υπερβαίνουν τις 10 χιλ. ευρώ». Είναι προφανές οτι ο δανειολήπτης που θα ρυθμίζει τις οφειλές του θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς.

3. Πτωχευτική διαδικασία μέσω του Ειδικού Φορέα: Εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει ή να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση οφειλών, τότε θα του δίνεται η δυνατότητα, μέσω του νέου πτωχευτικού, για διαγραφή όλων των οφειλών του με ταυτόχρονη απώλεια όλης της περιουσίας. Η 1η κατοικία του πτωχυμένου οφειλέτη θα αγοράζεται από τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Το δημόσιο θα παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη (δηλ. το επίδομα στέγασης) για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία. Εδώ υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα: Η σύσταση του συγκεκριμένου φορέα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του έτους με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» 50.000 στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την 1η κατοικία του δανειολήπτη.

Για αυτήν την ενδιάμεση περίοδο των 6 μηνών μέχρι την σύσταση του φορέα οι τράπεζες στην κυβέρνηση προτείνουν μια ενδιάμεση λύση στη βάση δυο σεναρίων:

Επί της ουσίας, οι τράπεζες ζητούν να λαμβάνουν εκείνες το επίδομα ενοικίου 210 ευρώ τον μήνα που θα χορηγούσε το Δημόσιο στον φορέα διαχείρισης ακινήτων, εάν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του. Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει με θετικό μάτι αυτήν την πρόταση που για να προχωρήσει θα πρέπει να λάβει και την έγκριση των Θεσμών. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι να μπλεχτούν με διαδικασίες πλειστηριασμών που ενδέχεται να ανακοπούν στα δικαστήρια από όσους προσφύγουν με το επιχείρημα ότι θίγονται από την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του φορέα διαχείρισης.

4. Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη επιδοτείται το δάνειο της πρώτης κατοικίας σε νοικοκυριά που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν επιδοτηθεί 118.841 δάνεια τα οποία αντιστοιχούν σε 75.370 δικαιούχους, με το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί να ανέρχεται στα 119,6 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 6 φάσεις πληρωμών, από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021. Όσοι έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα δεν ανησυχούν για τους πλειστηριασμούς καθώς η δόση του δανείου τους καταβάλλεται κανονικά.

Διαβάστε ακόμη: 

Κρυπτονομίσματα: Μία αγορά για γερά νεύρα και η συνταγή της καταστροφής (vid) 

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα – Tι ισχύει για τα περσινά voucher (vid) 

«Ανταρσία» αεροπορικών κατά Τζόνσον – Πτήσεις στην Ελλάδα με 5 λίρες από την Ryanair

Exit mobile version