Με επίκεντρο τη μείωση του κόστους εργασίας, την ενίσχυση της απασχόλησης , την στήριξη των ανέργων και των πληττόμενων από την κρίση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε δέσμη μέτρων για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο θα καταβληθούν σε ένα εκατομμύριο παλαιούς συνταξιούχους από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των παλαιών αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, που φτάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ και σε μια δόση. Επίσης τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση που φτάνουν στα 460 εκατομμύρια ευρώ, σε περίπου 200.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Αναφερόμενος στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη δημιουργία νέου ταμείου επικούρησης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά που θα λειτουργήσει από το 2022 καθώς και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.
Αναλυτικά η δέσμη μέτρων αφορά :
1. Τη μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εισφορές από 39% σήμερα θα μειωθούν στο 36% από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η μείωση θα επιμεριστεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα για τον εργαζόμενο. Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο η ελάφρυνση θα προέλθει από τις εισφορές υπέρ υγείας και υπέρ ΟΑΕΔ.
Από την ελάφρυνση του κόστους εργασίας, με βάση το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ένας μισθωτός που αμείβεται με 1016 ευρώ μηνιαίως θα έχει ετήσιο κέρδος 158 ευρώ ενώ η επιχείρηση θα έχει μείωση του ετήσιου κόστους κατά 301 ευρώ.
2. Η απασχόληση δεν αρκεί να στηριχθεί για να συγκρατηθούν οι απολύσεις αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες προσλήψεις. Αυτό το στόχο έχει το καινοτόμο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας με έμφαση στην επιδότηση των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών για έξι μήνες. Ετσι, για παράδειγμα αν προσληφθεί εργαζόμενος με μισθό 700 ευρώ, το κέρδος για την επιχείρηση θα είναι 2.820 ευρώ για έξι μήνες. Μάλιστα σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 200 ευρώ.
3. Το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα επεκταθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη της απώλειας μισθού ως 60% σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δουλεύουν τις μισές από τις κανονικές ώρες εργασίας, και παράλληλα για το διάστημα της μειωμένης τους απασχόλησης οι εισφορές τους πληρώνονται από το κράτος.
4. Κάτω από την ομπρέλα των αναστολών συμβάσεων εργασίας εντάσσονται ξεναγοί και καλλιτέχνες. Ειδικότερα, στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα μπαίνουν για δυο μήνες από 1.9.2020 έως 31.10.2020:
Καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
5. Επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα. Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα και για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.
Μειώνεται, δηλαδή, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια «κουτσή» σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
6. Για δύο μήνες παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας των δικαιούχων των οποίων η επιδότηση έληξε εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου η του Αυγούστου. Το μέτρο δίνει μια ανάσα ιδίως στους εποχικούς που δεν επαναπροσλήφθηκαν καθώς μεγάλη μερίδα του κλάδου δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει επίδομα ανεργίας το χειμώνα.
7. Παρατείνονται έως το τέλος Απριλίου οι ευεργετικές διατάξεις για την αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
8. Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει ευελιξία στη χρήση των υπερωριών , τη θέσπιση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας , ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή απεργίας και εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ προκειμένου να προβλέπεται σε πραγματικό χρόνο η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.
9. Δημιουργείται νέο ταμείο επικούρησης με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα το οποίο θα λειτουργήσει για τη νέα γενιά εργαζόμενων από την 1/1/2022. Εντός του 2021 θα διεξαχθεί διάλογος ενώ θα καταρτιστεί και νέα αναλογιστική μελέτη για το κόστος μεταβίβασης στο νέο σύστημα. Η εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος θα είναι άμεση για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ενώ εθελοντικά, θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο σύστημα και όσοι άλλοι εργαζόμενοι το επιθυμούν. Με τη νέα επικουρική θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους , οι οποίοι θα «αυγατίζουν» κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων.
10. Πως και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά. Σε μια δόση τον Οκτώβριο καταβληθούν τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 στις κύριες συντάξεις. Εκτός επιστροφών μένουν Δώρα και Επικουρικές. Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.000 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300 – 1.500 ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η καταβολή των αναδρομικών δεν είναι μόνο αποτέλεσμα συμμόρφωσης ως προς τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και ανάγκη να εισρεύσει χρήμα στην αγορά καθώς οι συνταξιούχοι στηρίζουν τις οικογένειες των χαμηλόμισθων η άνεργων παιδιών τους.
Επίσης μέχρι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα νέα αναδρομικά συνολικού ύψους 460 εκ. ευρώ, που προκύπτουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση και αφορούν στην εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους παλαιούς και νέους συνταξιούχους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Δεδομένου ότι οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ισχύουν από 1η Οκτωβρίου 2019, θα έχουν συσσωρευθεί μέχρι την εφαρμογή του αναδρομικά τουλάχιστον 14 μηνών.
Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Αυξήσεις στο καθαρό ποσό αναμένεται να έχουν:
Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.
Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024. Για παράδειγμα αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.
Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαίου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιώνονται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ