Κρυμμένο θησαυρό από φόρους μισού δισ. ευρώ στα ακίνητα αναζητεί η κυβέρνηση, έχοντας σκοπό να χρηματοδοτήσει νέες μόνιμες φοροαπαλλαγές άνω του 1 δισ. ευρώ τον χρόνο για όλους, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Με την ψήφισή του το υπουργείο Οικονομικών:
■ Καθιερώνει φόρο 9% στα νοικοκυριά, 5% στα μερίσματα και 24% στις επιχειρήσεις, δηλαδή φοροελαφρύνσεις 950 εκατ. ευρώ για το 2020.
■ Χαρίζει χρέη σε πάνω από μισό εκατομμύριο μικροοφειλέτες της Εφορίας. Μάλιστα το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος,ο κ. Σταΐκούρας είπε «ότι ισχύει αυτή η πληροφορία και αφορά 536.000 οφειλέτες».
■ Αλλάζει ή αποσύρει διατάξεις για τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα.
■ Μειώνει τους φόρους για παροχές σε είδος και stock options στους εργαζομένους.
■ Καταργεί το χαράτσι 0,6% στο leasing και το factoring.
■ Παγώνει τον ΦΠΑ και αναστέλλει φόρους στα ακίνητα.
■ Επιστρέφει λεφτά σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας.
Ωστόσο ενσωματώνεται και διάταξη που δίνει το έναυσμα για να αλλάξουν τα πάντα στις αντικειμενικές τιμές και τους φόρους ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει ξανά ιδιώτες εκτιμητές που θα ορίσουν νέες αντικειμενικές και θα εντάξει 7.000 περιοχές στις ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει ο νέος Προϋπολογισμός, το 2020 η Εφορία και οι δήμοι θα επιβάλουν φόρους και τέλη με βάση τα νέα (πραγματικά) τετραγωνικά των ακινήτων, όπως δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στα 11 χρόνια των τακτοποιήσεων αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων. Μαζί με τους ελέγχους για αδήλωτες ενοικιάσεις Airbnb αναμένει έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρωτοτυπεί γιατί διαγράφει εφάπαξ όλα τα υπόλοιπα οφειλών στην Εφορία ύψους μέχρι 10 ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο. Αν και το ποσό των 10 ευρώ φαντάζει μηδαμινό, αφορά 1 στους 8 οφειλέτες (500.000 από τα συνολικά 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστούν 105 δισ. ευρώ στην Εφορία). Στην πράξη, μαζί με τις προσαυξήσεις, το ποσό διαγραφής μπορεί να είναι και υπερδιπλάσιο. Θα σβηστούν έτσι μια για πάντα χρέη από το παρελθόν. Αλλά και στο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», καθιερώνεται μηχανισμός που περιοδικά θα κάνει διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών, εφόσον το εισπρακτέο υπόλοιπο δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ, ώστε να μη σωρεύονται ξανά τέτοια άχρηστα βάρη.
Φόρος εισοδήματος
Καθιερώνεται η νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως παρουσιάστηκε με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση. Οι μόνοι που δεν θα δουν μείωση φόρου (αλλά ούτε και αύξηση) είναι οι μεσαίες οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Αν και έγινε προσπάθεια και γι’ αυτούς, δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή επειδή από τα 8,9 εκατομμύρια ΑΦΜ τα 8,2 εκατομμύρια δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ.
Ωστόσο με το νομοσχέδιο:
■ Aπαλλάσσονται από φόρο που τους επιβλήθηκε το 2017 οι εργαζόμενοι για το αυτοκίνητο που τους δίνει ο εργοδότης τους ως εργαλείο δουλειάς (π.χ. εμπορικοί αντιπρόσωποι) εφόσον η λιανική τιμή προ φόρων δεν ξεπερνά τα 17.000 ευρώ (αντιστοιχεί σε εμπορική 22.000 ευρώ ή και παραπάνω). Απαλλάσσονται επίσης τα οικολογικά Ι.Χ. (ηλεκτροκίνητα ή άλλα) με μηδενικούς ρύπους.
■ Aπαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλοι οι έχοντες αναπηρία 80% και άνω – και όχι μόνο οι ολικά τυφλοί ή άνω του 80% κ.λπ.
■ Mειώνεται από έως 45% σε μόλις 15% ο φόρος για την παροχή stock options σε εργαζομένους (συνήθως μετοχές ως bonus). Με το νέο καθεστώς η υπεραξία που προκύπτει για τον υπάλληλο θα φορολογείται ως εισόδημα από κεφάλαιο και όχι ως μισθός.
■ Καταργείται και η εισφορά 0,6% του Ν.128/75 που επεβλήθη αρχές του 2019 στις συμβάσεις leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) και factoring (πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων). Σκοπός της ελάφρυνσης αυτής είναι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης και λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η απαίτηση για ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του εισοδήματος παραμένει και θα εφαρμοστεί από 1/1/2020, όπως παρουσιάστηκε στη διαβούλευση. Ωστόσο δεν θα απαιτείται να καλυφθεί το 30% για ποσά διατροφής διαζυγίου, όπως και για ποσά πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα: Με εισόδημα 50.000 ευρώ κάποιος πληρώνει, π.χ., 5.000 ευρώ για διατροφή και 2.000 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης. Αφαιρουμένων αυτών των ποσών, απαιτούνται ηλεκτρονικές δαπάνες 30% επί των 43.000 ευρώ, δηλαδή πληρωμές με κάρτες 12.900 ευρώ. Αν όμως πληρώνει ταυτόχρονα ο ίδιος πάνω από 25.800 ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια για τον ίδιο ή τα παιδιά του που σπουδάζουν κ.λπ., τότε η απαίτηση μειώνεται από 30% σε 20% , δηλαδή 8.600 αντί για 12.900 ευρώ.
Δαπάνες ανακαίνισης
Ξεκαθαρίζει με το νέο φορολογικό ότι όσοι κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ανακαίνισης δεν θα χάνουν τελικά την έκπτωση 5% που ισχύει αυτομάτως για όλους τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια. Η διάταξη θα προβλέπει ότι μέρος των δαπανών για εργασίες και υπηρεσίες ανακαίνισης (όχι υλικά) θα επιστρέφεται ως μείωση φόρου την επόμενη χρονιά και σε βάθος τετραετίας. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια για δαπάνες που θα γίνουν την τριετία 2020-2022 και για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αντίστοιχα την τριετία 2021-2023, κατά τα οποία και θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο – επιμεριζόμενο όμως σε συνολικά τέσσερα χρόνια.