search icon

Οικονομία

ΣΒΕ: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Μακεδονία για τις καταστροφές στην παραγωγή φρούτων

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας χαρακτηρίζει πρωτοφανή την καταστροφή -έως και 100% στις αγροτικές καλλιέργειες- που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο στήριξης των αγροτών, μεταποιητών και διακινητών, ύστερα από την καταστροφή που υπέστη το αγροτικό κεφάλαιο στην περιοχή λόγω παγετού.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΣΒΕ χαρακτηρίζει πρωτοφανή την καταστροφή -έως και 100% στις αγροτικές καλλιέργειες- που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, κυρίως σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια και ακτινίδια.

Όπως σημειώνει, η καταστροφή προκαλεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Κατά τον ΣΒΕ, και σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων και παραγωγών, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνο με αυτή του 2003».

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών πλήττουν την τοπική οικονομία ευρύτερα της ΠΚΜ, αλλά και τις εξαγωγές της χώρας. Υπογραμμίζει τη σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες.

Στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινο» για εμπορικά κέντρα: Αποδεκτή από την κυβέρνηση η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

ΟΛΠ: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα – Τα σχέδια της διοίκησης

Mytilineos: Mandate για την έκδοση «πράσινου» ομόλογου 500 εκατ. ευρώ

 

 

Exit mobile version