search icon

Οικονομία

Suddeutsche Zeitung: Σε δίλημμα ο Σολτς για Ελλάδα και ΔΝΤ

Από τη μία θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, από την άλλη απορρίπτει τα αιτήματα του

Σε «δίλημμα» αναφορικά με τη συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σολτς απέρριψε και τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ την ίδια ώρα επιθυμεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Γερμανία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά το θέμα αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους, ωθώντας στα άκρα τη διαφωνία.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός αρνήθηκε πρόταση για επιπλέον παράταση 15 ετών για το ελληνικό χρέος, καθώς σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά αρκεί μία παράταση το πολύ τριών ετών.

Επίσης ο κ. Scholz δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του στην πρόταση του ΔΝΤ (αλλά και της Γαλλίας) για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι από εδώ και στο εξής ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: από τη μία πλευρά θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα παρέχοντας και χρηματοδότηση και από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις προτάσεις του Ταμείου.

«Στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με δεδομένο ότι η Bundestag έχει δεχθεί να λάβει δάνειο η Ελλάδα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα η εμπλοκή του Ταμείου αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές. Σαφώς θα καλοσωρίσουν την παραμονή του ΔΝΤ αλλά και την επίτευξη του στόχου του Ταμείου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν το θέμα και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του G7 που λαμβάνει χώρα στον Καναδά», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ακόμη το Eurogroup έχει δώσει εντολή σε Moscovici και Regling να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Κομισιόν και ESM στην κατάρτιση μίας Έκθεσης Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους (DSA) έως του 7 Ιουνίου 2018.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της παρέμβασης που χρειάζεται για το ελληνικό χρέος, ενώ όλοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξει μία τελική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 στο ζήτημα του χρέους» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να ωθεί στα άκρα τη διαφωνία αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως γράφει η Suddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απέρριψε ρητώς δύο βασικά αιτήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο Σολτς αρνήθηκε να παραταθεί η διάρκεια των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί έως και 15 χρόνια. Κατά την άποψή του, τρία χρόνια αρκούν. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αντιτάχθηκε επίσης στο αίτημα του ΔΝΤ για έναν μηχανισμό που θα συνδέει αυτόματα την ελάφρυνση του χρέους με την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για την πρόταση που ανέπτυξε η Γαλλία από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Επομένως, σχολιάζει η SZ, o Σολτς είναι αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: Από τη μία θέλει να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως από την άλλη είναι απρόθυμος θα δεχθεί τα αιτήματα του Ταμείου. Εγχώρια, η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα “εκρηκτική”, διότι η γερμανική βουλή έδωσε την έγκρισή της για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Επιπλέον, η συμμετοχή του Ταμείου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.

Την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι θα έχουν συνομιλίες με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο περιθώριο της G7 στον Καναδά, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στο χθεσινό Eurogroup ζήτησαν από την Κομισιόν και τον ESM να διενεργήσουν μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έως τις 7 Ιουνίου. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί ποια είναι η αναγκαία – κατά την άποψη των Ευρωπαίων – ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να μπορέσει να αποκτήσει και πάλι πλήρη πρόσβαση στις αγορές για την αναχρηματοδότηση της. Ο στόχος είναι στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, να υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους.

Exit mobile version