search icon

Οικονομία

Στουρνάρας: «Θα είμαστε σε επιφυλακή για όσο διαρκεί η κρίση»

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας για Δημόσιο και επιχειρήσεις - Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία ΑΕΠ και πληθωρισμό – Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία - «Μπορεί οριακά το 10ετές ομόλογο να έχει επιτόκιο 2,7% με 2,8%»

Σε επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία θα παραμείνει η Δύση, με τις Κεντρικές Τράπεζες να έχουν ήδη δημιουργήσει σενάρια για το εύρος των επιπτώσεων στις οικονομίες, πάντα σε συνάρτηση με τον χρόνο λήξης της εισβολής.

«Σήμερα οι αγορές είναι πιο αισιόδοξες, προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Μένει να αποδειχθεί. Για όσο διαρκεί η κρίση θα είμαστε σε επιφυλακή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο σενάρια. Τόσο στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπάρχουν τρία. Εάν σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι 1% χαμηλότερο και 1% υψηλότερο στον πληθωρισμό. Στο ακραίο δεν έχουμε ύφεση. Αυτή θα υπάρξει εφόσον διαρκέσει πολύ, μετά το καλοκαίρι. Οι αναλυτές ισχυρίζονται πως στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θέλει να γιορτάσει νίκες», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του OT Forum.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φυσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού. «Αυτό το σοκ από την πλευρά της προσφοράς, με την περικοπή των εφοδιαστικών αλυσίδων, σημαίνει αύξηση των τιμών και μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης. Στην Ελλάδα η απασχόληση αυξάνεται, η ανεργία, όμως, είναι ακόμη υψηλή. Είναι γύρω στο 13%, παλαιότερα είχε φτάσει στο 20%. Υπάρχουν, λοιπόν, τάσεις, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε στασιμοπληθωρισμό. Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε ύφεση. Σήμερα το πρωί, βέβαια, οι καμπύλες αποδόσεων στην Αμερική ανεστράφησαν, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι είναι πρόβλεψη για ύφεση. Δεν το αγοράζω τοις μετρητοίς», υπογράμμισε.

«Κόκκινα» δάνεια

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων ως απόρροια των εξελίξεων, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι τα μακροοικονομικά. Εάν αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία σταματήσει σύντομα και η επίπτωση στο ΑΕΠ είναι της τάξης του 1%, ναι μεν, θα υπάρξουν λίγα ‘κόκκινα’, αλλά δεν θα αλλάξει η εικόνα, δηλαδή, ότι οδεύουμε προς μονοψήφιο ποσοστό εφέτος. Εάν τραβήξει και δούμε μία μείωση του ΑΕΠ από 2% και πάνω αλλάζει. Μέχρι στιγμής, υπάρχει κρατική βοήθεια σε δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ άγνωστες είναι και οι πραγματικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σίγουρα η αύξηση της τιμής της ενέργειας επηρεάζει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα, σημασία, όμως, έχει η διάρκεια».

Πιστωτική επέκταση

Την άποψη πως τα όποια επενδυτικά σχέδια και ειδικά αυτά που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να επιταχυνθούν εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας, καλώντας τις τράπεζες να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση προς την πραγματική οικονομία.

«Αυτή τη στιγμή τα εξυπηρετούμενα δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες είναι μόλις 102 δισ. ευρώ, γύρω στα 25 δισ. ευρώ η καθεμία. Είναι ζωτικό για αυτές να αυξήσουν τον δανεισμό», εξήγησε, επισημαίνοντας πως από τις 800.000 επιχειρήσεις bankable θεωρούνται οι 200.000. «Οι υπόλοιπες είναι πάρα πολύ μικρές, ένα – δύο ατόμων, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι θνησιγενείς. Υπάρχει χώρος για όλους. Για να μπορέσουν, ωστόσο, να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει και αυτές να κάνουν προσπάθειες, δηλαδή, να επιτύχουν διαφάνεια στα βιβλία τους, αλλά και οι τράπεζες να κάνουν νέα προιόντα. Για παράδειγμα, η ύπαρξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας βοήθησε πολύ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κινητοποίησε αρκετά δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Επενδυτική βαθμίδα

Την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν – ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά – υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στα οφέλη που θα σήμαινε μία τέτοια κίνηση, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις επιχειρήσεις. «Καταρχάς, ανεξαρτησία. Σήμερα ζητάμε διαρκώς εξαιρέσεις από την ΕΚΤ, η οποία ευχαρίστως τις δίνει. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, άρα η ΕΚΤ κάνει το καθήκον της. Μας έβαλε κάτω από την ‘ομπρέλα’, μέχρι το 2024 τα ελληνικά ομόλογα θα αγοράζονται και μπορούν οι τράπεζές μας να τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις για να παίρνουν δάνεια», εξήγησε, για να προσθέσει: «Όταν μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα επενδυτές, οι οποίοι σήμερα από το καταστατικό τους έχουν περιορισμό στο να επενδύσουν σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσουν να το κάνουν, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό σημαίνει μεγάλη εισροή επενδύσεων – και άμεσες, αλλά και γενικότερα – μεγαλύτερες ποσότητες, δηλαδή, θα ωφεληθεί το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις».

Τα οφέλη στην οικονομία από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«’Το ουδέν κακό αμιγές καλού’ να μην το ξεχνάμε. Όλες οι κρίσεις κάποια στιγμή τελειώνουν , αυτό που έχει σημασία είναι τι γίνεται κατά τη διάρκεια αυτών. Στην πανδημία, για παράδειγμα, η ΕΕ για πρώτη φορά έμαθε να δουλεύει συλλογικά. Προβλέπω ότι όταν με το καλό ο πόλεμος τελειώσει και σταματήσουν τα βάσανα του ουκρανικού λαού η Ευρώπη θα έχει συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: εφόσον θέλει κοινές πολιτικές πρέπει να τις υλοποιεί κιόλας. Βλέπω μία κάποια συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας, κάτι που θα ωφελήσει πολύ την Ελλάδα, αφού δαπανά δύο φορές τον μέσο όρο της Ευρώπης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Άρα, λοιπόν, κάτι θα γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε: «Βλέπω και την οικονομική πλευρά. Εάν πάει καλά σημαίνει ότι θα πέσουν τα διάφορα ασφάλιστρα κινδύνου που όλοι έβαζαν λόγω της κακής σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας».

Δημόσιο χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με το υψηλό ελληνικό χρέος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος έχει αναχρηματοδοτηθεί πλήρως με πολύ χαμηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι το μέσο επιτόκιο είναι 1,4% με 1,5%, χαμηλότερο ακόμα και από την Ιταλία ή την Πορτογαλία. «Μπορεί οριακά το 10ετές ομόλογο να έχει επιτόκιο 2,7% με 2,8%, αυτό, ωστόσο, προσθέτει πολύ λίγο στο συνολικότερο χρέος. Όταν έχεις ένα μέσο αποτελεσματικό επιτόκιο γύρω στο 1,4% και ανάπτυξη περίπου στο 4%, το ‘φαινόμενο της χιονοστιβάδας’, το οποίο υπήρχε όταν ήταν μεγάλο το χάσμα μεταξύ δανεισμού και ανάπτυξης, σήμερα λειτουργεί προς όφελός μας», σημείωσε.
Διαβάστε ακόμα:

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί η Γερμανία για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ξεκίνησε η δημιουργία του Μητρώου Επιμελητών για το πρόγραμμα

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

Exit mobile version