Η ευρωζώνη βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει τη σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στο Birkbeck College, University of London. την Τετάρτη, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μπορούν ήδη να υποστηρίξουν ότι κατάφεραν να χαλιναγωγήσουν τις τιμές καταναλωτή και πλέον ίσως πρέπει να αλλάξουν στάση και να ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που υπάρχουν για την οικονομική ανάπτυξη.

“Ο πληθωρισμός είναι πλέον πιο πιθανό να συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο νωρίτερα σε σχέση με τις προγενέστερες προσδοκίες – στις αρχές του 2025 αντί για το δ΄ τρίμηνο όπως εκτιμούσαν οι πιο πρόσφατες προβολές της ΕΚΤ. Και αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να προκληθεί ύφεση” ανέφερε.

“Στο προσεχές διάστημα”, όπως πρόσθεσε, “η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο μας και ταυτόχρονα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύεται για να φθάσει σε διατηρήσιμα επίπεδα που θα είναι συμβατά με πλήρη απασχόληση. Με τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά κοντά στο 2%, η πολιτική μας ίσως θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, ώστε ο πληθωρισμός να μην υποχωρήσει κάτω από τον στόχο”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, όμως, ότι παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις “ανώμαλης προσγείωσης”, οι αγορές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα. “Εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης αποδειχθούν χαμηλότεροι των προσδοκιών και δεν χαλαρώσουμε την περιοριστική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής με τον κατάλληλο ρυθμό, θα μπορούσαν να προκληθούν ανεπιθύμητες αναταράξεις στις αγορές, που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι εάν υλοποιηθούν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους, υπονομεύοντας την ανάπτυξη, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα ενισχυθεί, οδηγώντας πιθανώς τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και θέτοντας σε κίνδυνο το σενάριο της ομαλής προσγείωσης. “Θα πρέπει να δούμε το 1,7% του Σεπτεμβρίου τόσο ως επιτυχία όσο και ως ένδειξη ότι χρειάζεται εγρήγορση. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Αν το επιτόκιο πολιτικής ακολουθεί μια πορεία που συνεπάγεται διατήρησή του σε επίπεδα υπέρ το δέον περιοριστικά για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υστέρηση έναντι του στόχου μας για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και να επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική ανάπτυξη. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την αξιοπιστία μας. Άλλωστε, η αξιοπιστία μπορεί να πληγεί όχι μόνο όταν ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο, αλλά και όταν υπολείπεται του στόχου. Σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικής στασιμότητας και αδύναμων επενδύσεων θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τον πληθωρισμό. Καθήκον μας είναι να χαράξουμε μια πορεία για το επιτόκιο πολιτικής που θα καθιστά λιγότερο περιοριστική τη νομισματική πολιτική μας, έτσι ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη”.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι τόσο της υποχώρησης του στόχου του 2%, όσο και της μεγαλύτερης επίπτωσης στην οικονομία από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος, πρόσθεσε.

Οι πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική αποτελούν επίσης απειλές για τις προοπτικές, παρατήρησε στην ομιλία του.

“Οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ανησυχητικές. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το σημαντικότερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 1945, είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών. Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν (πρόσκαιρα) να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού, ταυτόχρονα όμως η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό προς την αντίθετη κατεύθυνση”, προειδοποίησε.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ανοίγουν αυλαία τα τελευταία road shows στο Λονδίνο

Εurobank Equities: Σύσταση αγοράς για τον ΟΠΑΠ – Στα €17,90 η τιμή στόχος

Προϋπολογισμός 2025: Τι δίνει σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες – Τι παίρνει από φόρους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα