search icon

Οικονομία

Στουρνάρας: «Μέχρι το φθινόπωρο θα γνωρίζουμε τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό»

Τι δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης για τη δημοσιονομική ευελιξία και που εδράζει την εκτίμησή του ότι οι Βρυξέλλες δεν θα να ζητήσουν να επιστρέψουμε σε μέτρα λιτότητας

Στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει στην Ευρώπη, αναφορικά με τον στόχο για τον πληθωρισμό, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Για εφέτος περιμένουμε πληθωρισμό 1,5%. Το 2022 αναμένουμε να πέσει στο 1,2% και στη συνέχεια στο 1,4%. Το 2026 θα είμαστε στο 1,6%, ακόμη κάτω από το 2%. Δεν είμαστε ακόμη κοντά στον στόχο μας. Προφανώς τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι διαφορετικά, αλλά στην Ευρώπη ο φόβος του πληθωρισμού δεν είναι ακόμη ορατός», τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει γνωστός ποιος θα είναι ο νέος στόχος.

Όσον αφορά στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αμφότερες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ευελπιστούμε αυτού του τύπου η ευελιξία να συνεχιστεί. Γνωρίζουμε πως πρέπει να επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικές πολιτικές, αλλά ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει, ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ και όχι νωρίτερα», σχολίασε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να ζητήσουν από την Ελλάδα μέτρα λιτότητας, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. «Υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ, από την ελληνική κρίση. Μία χώρα που έχει τουλάχιστον -4% με -5% ανάπτυξη δεν της ζητάς να λάβει μέτρα λιτότητας. Αυτό το μάθημα έγινε κατανοητό.

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σύστημα πρέπει, επίσης, να μάθει ότι δεν αφήνεις να σου ξεφύγει από τον έλεγχο η δημοσιονομική πολιτική. Πιστεύω πως τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και, άρα, οι Βρυξέλλες δεν θα ζητήσουν να επιστρέψουμε σε μέτρα λιτότητας», τόνισε, εστιάζοντας στο snowball effect (η σχέση μεταξύ του δείκτη ανάπτυξης και του επιτοκίου). «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πρέπει να δημιουργήσουμε νέους κανόνες για τη σταθερότητα του αναπτυξιακού πακέτου», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα: 

Η ευκαιρία να γίνει ψηφιακός κόμβος η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ξανά στο σφυρί τα μικρά «παλάτια» του Γουλανδρή στα παλαιά Ανάκτορα

Επίδομα στέγασης, γέννησης, παιδιού: Πότε καταβάλλονται – Όλες οι ημερομηνίες

Exit mobile version