Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία βάζει «φρένο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Mε βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, πότε οι συνθήκες θα επιτρέψουν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων. Tα τελευταία δεδομένα «παγώνουν» τις σκέψεις για λειτουργεία της αγοράς, τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα. Πριν από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της αγοράς τόσο σύντομα.
Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωνε χθες στον ΣΚΑΪ πως «είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα».
«Θεωρώ σχεδόν αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα. Αυτό που πρέπει, πάντως, να κρατήσουμε είναι ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει τις οικονομικές δραστηριότητες όχι τόσο για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο παρατεταμένο lockdown. Θέλουμε, σιγά-σιγά, να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία. Γιατί η δημόσια υγεία και η οικονομία πάνε μαζί» είπε χαρακτηριστικά.
Γώγος: Όσο τα κρούσματα είναι υψηλά δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου
Η μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα δεν επιτρέπει να συζητάμε ακόμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα» είπε, εκτιμώντας πάντως πως σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο». Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» σημείωσε.
Διαβάστε ακόμη
Ξεπέρασε τα 242 δισ. το «ιδιωτικό» χρέος προς το Δημόσιο και τις τράπεζες
Μιχαλόπουλος (Microsoft): Ενεργοποιείται η μεγάλη επένδυση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων