search icon

Οικονομία

«Στο τραπέζι» παράταση αποπληρωμής της ενίσχυσης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής

Oι επαγγελματικοί φορείς ζήτησαν η έναρξη της περιόδου αποπληρωμής να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2022 και όχι απ’ τον Ιανουάριο του 2022, όπως είναι τώρα προγραμματισμένο

Παράθυρο για παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είχε χορηγήσει το Δημόσιο πέρυσι φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τους εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε θετικός στο να εξεταστεί το αίτημα για μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της βοήθειας που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά έξι μήνες. Συγκεκριμένα οι επαγγελματικοί φορείς ζήτησαν η έναρξη της περιόδου αποπληρωμής να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2022 και όχι απ’ τον Ιανουάριο του 2022, όπως είναι τώρα προγραμματισμένο.

Αντίστοιχα κατατέθηκε ως αίτημα και η παράταση αποπληρωμής των οφειλών που δημιουργήθηκαν στις εταιρείες εν μέσω της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθάρισε στον επαγγελματικό κόσμο ότι τα περιθώρια πλέον για το Δημόσιο είναι στενά ώστε να αρχίσει να χορηγεί κεφάλαια ως στήριξη στις επιχειρήσεις, γεγονός που ενισχύει και την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να αποφευχθούν νέα lockdowns.

«Οι έμποροι ‘τρέμουμε’ το ενδεχόμενο να χαθεί ακόμα μία χριστουγεννιάτικη περίοδος. Γι αυτό και δηλώσαμε στον πρωθυπουργό ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε τι προκειμένου να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της υγείας», σημείωνε στο newmoney ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

Εν τούτοις –κυρίως- η πλευρά των εμπόρων έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των δύο ταχυτήτων που δημιουργούνται στην αγορά –από τη μία τα σούπερ μάρκετ και απ’ την άλλη τα καταστήματα λιανικής – μετά και την εφαρμογή των νέων μέτρων. «Θέλουμε να μην αδικούμαστε. Δεν γίνεται να μπορεί να αγοράζει κάποιος ελεύθερα απ’ τα σούπερ μάρκετ διαρκή αγαθά, όπως παπούτσια και ρούχα, και στα εμπορικά καταστήματα να ζητάμε πρώτα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ PCR και Rapid! Θέλουμε να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη στα μέτρα», σημειώνει ο κ. Καρανίκας.

«Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει απ’ την πλευρά του στο newmoney ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό και με ζητούμενο την ασφάλεια της υγείας οι επαγγελματικοί φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ζήτησαν κατάργηση των περιορισμών στη λιανική αλλά την επιβολή των ίδιων μέτρων στα σούπερ μάρκετ, τα Μέσα Μεταφοράς και τους ναούς.

«Ζητήσαμε όπως μπορεί και με όποιο τρόπο μπορεί η κυβέρνηση να βοηθήσει. Η οικονομία μας φέτος κατάφερε να βρεθεί σε μία τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, όμως αυτό δεν αφορά όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τέλος ο επαγγελματικός κόσμος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή εκ μέρους των ελεγκτικών κλιμακίων ώστε να μην επιβάλλονται άδικα κυρώσεις σε επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να ακολουθείται η πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο έλεγχος γίνεται σε πελάτες και όχι σε περαστικούς απ’ το χώρο των καταστημάτων, και ειδικά στους υπαίθριους χώρους της εστίασης όπου είναι αδύνατον να ελεγχθούν πριν παραγγείλουν.

Exit mobile version