Αποφασισμένη να παρέμβει νομοθετικά εμφανίζεται η κυβέρνηση, αν οι τράπεζες δεν μειώσουν οικειοθελώς τις προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύει πως, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές προσαρμογές από τα πιστωτικά ιδρύματα, θα εφαρμοστούν κανονιστικές ρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις προμήθειες κατά 20%-30%.

Η πίεση προς τις τράπεζες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς τα παράπονα των πολιτών για υψηλές χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές πληθαίνουν. Το υπουργείο θεωρεί ότι έχει δώσει ήδη αρκετό χρόνο στα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μειώσουν τις χρεώσεις με δική τους πρωτοβουλία. Ωστόσο, οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής κρίνονται ανεπαρκείς. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν πως η υπομονή εξαντλείται και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας τροπολογίας, παρόμοιας με εκείνη που εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο για τις συναλλαγές μέσω POS. Στην περίπτωση εκείνη, οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ μειώθηκαν σημαντικά, με ανώτατα όρια στις χρεώσεις να εφαρμόζονται άμεσα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Με το Euribor στο 2,86% και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσανατολίζεται σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, το οικονομικό επιτελείο ασκεί πίεση στις τράπεζες ώστε να ξεπαγώσουν νωρίτερα τα κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία είχαν «κλειδώσει» σε υψηλά επίπεδα πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Το ζήτημα αυτό θεωρείται κρίσιμο, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν σημαντική ελάφρυνση από το αυξημένο κόστος δανεισμού που επιβαρύνει τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς.

Σημαντικό μοχλό πίεσης προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων (servicers) αποτελεί η διάταξη νόμου που προετοιμάζεται για την επίσπευση της διάθεσης ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό τους και είναι «ώριμα» προς πώληση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την επιβολή διπλάσιου ΕΝΦΙΑ μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, και μπορεί να συνδυασθεί με ένα αντισταθμιστικό μέτρο «πολεοδομικών διευκολύνσεων» για όσες τράπεζες ρίξουν ακίνητα στην αγορά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Αρκετές πηγές θεωρούν θέμα χρόνου την έναρξη δραστηριοποίησης μιας νέας επιχείρησης, εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, στη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων. Η είσοδος ενός νέου «πόλου» αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στους δανειολήπτες, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα υφιστάμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε ακόμη 

Τακτοποιήσεις για 15.000 ακίνητα των servicers και των τραπεζών

Πλειστηριασμοί: Το «καταραμένο» οικόπεδο των Λαϊνόπουλων και το ξεχασμένο «φιλέτο» της οικογένειας Κούτλα (pics)

Αλέξανδρος Κουδουνάς (IWG): Ετοιμάζουμε τρία νέα «ξενοδοχεία – γραφεία» στην Αττική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα