Τα στοχευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, ήταν μόνο η αρχή. Αμέσως μετά, σειρά προς ενίσχυση παίρνουν -υπό όρους- ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις και εκμισθωτές ακινήτων.
Αναλόγως των συνθηκών, στο τραπέζι των συζητήσεων για τα μέτρα που θα ληφθούν μπαίνουν: παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, “κουρέματα” επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και ενοικίων.
Το κουβάρι των νέων μέτρων στήριξης θα ξετυλίγεται επί έναν ολόκληρο μήνα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ένταση και την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που θα απαιτηθούν για αναχαίτιση της νέας μετάλλαξης.
Ήδη όμως η συζήτηση έχει ανοίξει και αναμένεται διεύρυνση και επαύξηση των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί
Ανακοινώσεις «κατά κύματα»
Οι αποφάσεις για νέα μέτρα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σε δύο ή τρεις φάσεις, από την εβδομάδα μετά τα Φώτα και έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Το πώς, πόσα και πότε θα δοθούν, θα καθοριστεί σταδιακά και με βάση την πορεία της πανδημίας, ως εξής:
1ο στάδιο: Άμεσα μέτρα στήριξης – αρχές Ιανουαρίου:
Στο ιδανικό σενάριο και με βάση τα έως τώρα επίσημα δεδομένα, τα περιοριστικά μέτρα δεν θα διευρυνθούν ή επεκταθούν μετά τις 10 Ιανουαρίου.
Σε αυτήν την περίπτωση, τα πρώτα «σίγουρα» μέτρα στήριξης αφορούν στους εργαζόμενους και είναι:
· τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους για αναστολές συμβάσεων εργασίας για να μην απολυθούν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
· μικρές προσθήκες ή εκ νέου δικαίωμα διόρθωσης για ορισμένους κλάδους δραστηριοτήτων που δικαιούνται στήριξης. Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ επιστρέφει και πάλι το 2022. Διότι ενώ πέρυσι δόθηκε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να κάνουν διορθώσεις, αυτές έγιναν μαζικά και «οριζόντια» σε όλους τους κλάδους.
Ωστόσο εφέτος οι απαγορεύσεις έγιναν πολύ στοχευμένα και όχι γενικά σε ολόκληρη την Εστίαση, αλλά μόνον σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης όπου ακούγεται μουσική.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπου η ένδειξη Κωδικού Δραστηριότητας δεν μην άλλαξε πέρυσι, εξετάζεται να μπορεί να αλλάξει εφέτος, προκειμένου να καλυφθούν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να αποκλειστούν άδικα από τα κρατικά μέτρα στήριξης, λόγω λάθος ΚΑΔ.
Για παράδειγμα: μουσικός ο οποίος παίζει μουσική σε ταβέρνα, η οποία όμως έχει ένδειξη ΚΑΔ εστιατορίου (και όχι πχ ως κουτούκι ή καφωδείο κλπ με ζωντανή μουσική) αποκλείεται από τα έτρα προστασίας εάν ο επιχειρηματίας δεν αλλάξει Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας –και αναδρομικά χωρίς πρόστιμα.
2ο στάδιο: ευρύτερα μέτρα στήριξης – μέσα ή τέλη Ιανουαρίου ενδεχομένως
Εάν επιβεβαιωθεί το βασικό (ιδανικό) σενάριο, στο οικονομικό επιτελείο θα βάπυν στο συρτάρι τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται.
Εάν όμως τα περιοριστικά μέτρα παραταθούν ή ενταθούν και μετά τα μέσα Ιανουαρίου, ή και εάν επεκταθούν σε άλλους κλάδους, τότε δρομολογούνται ευρύτερες εξελίξεις και ανατροπές:
· Διεύρυνση των κλάδων που θα τύχουν προστασίας. Θα προστεθούν:
– επιχειρήσεις που πλήττονται ακόμα και αν δεν κλείσουν (πχ αν λειτουργούν λιγότερες ώρες ή αν χάνουν πελάτες λόγω των μέτρων κλπ)
– συναφείς κλάδοι όπως πχ τουριστικές επιχειρήσεις που υφίστανται ακυρώσεις κρατήσεων και πωλήσεων επειδή εξαρτώνται σημαντικά από την νυχτερινή έξοδο και διασκέδαση σε κοσμικούς προορισμούς (πχ Αράχωβα)
– ή και επιχειρήσεις μεταφορών ή αλυσίδας τροφοδοσίας που συνδέονται με διασκέδαση, εκδρομές κλπ.
· Εργαζόμενοι-δικαιούχοι των μέτρων στήριξης. Αν τα 17,8 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης ανά ημέρα επεκταθούν από μισό μήνα και πάνω, τότε εξετάζεται να δοθεί μικρή μείωση ενοικίου (πχ 10% ή 20%) για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
· Επιχειρήσεις που πλήττονται:
– παράταση και αναβολή πληρωμής χρεών που θα έπρεπε να πληρωθούν 31 Ιανουαρίου
– νέα μείωση / διαγραφή επιστρεπτέων προκαταβολών που θα έπρεπε να πληρωθούν προς το δημόσιο από τα τέλη Μαρτίου εφέτος, για επιχειρήσεις
– ενδεχομένως μικρή μείωση ενοικίου και για τις επιχειρήσεις. Οι μειώσεις ενοικίων ήταν και το βασικό εργαλείο μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή που κράτησε εν ζωή τους μικρομεσαίους στη δύσκολη διετία 2020-2021
· Νέα αποζημίωση των εκμισθωτών ακινήτων: αν και στην κυβέρνηση το απεύχονται, στην περίπτωση που χάσουν πάνω από μισό μήνα οι επιχειρήσεις (και τον τζίρο των εορτών) τότε το Κράτος θα κληθεί να στηρίξει την πληρωμή των ενοικίων στους ιδιοκτήτες, με την οροφή αποζημίωσης.
3ο στάδιο: ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης – αρχές Φεβρουαρίου.
Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα και αφού πρώτα το υπουργείο Οικονομικών αποκομίσει πλήρη εικόνα των στοιχείων ηλεκτρονικών πληρωμών Ιανουαρίου από τις τράπεζες, τότε θα οριστικοποιήσει τους κλάδους και τα τελικά μέτρα στήριξης.
Ενδεχομένως οι ανακοινώσεις για κάποια από τα μέτρα της 2ης φάσης να μεταφερθούν στην 3η και πιο καθοριστική.
Στην περίπτωση αυτή, θα διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές πραγματικά υπήρξε πτώση τζίρου λόγω περιορισμών στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, ακυρώσεων αφίξεων μετά τα Χριστούγεννα, περιστολή κατανάλωσης λόγω αλλαγής ωραρίων κλπ.
Για περιπτώσεις επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας, θα επιστρατευτούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ ή διευκολύνσεις αποπληρωμής φορολογικών ή ταμειακών υποχρεώσεων, δανείων, επιταγών κ.ά.
Διαβάστε ακόμη
Ποια deals του 2021 έμειναν «προίκα» για τη νέα χρονιά
A.Carlon (Ericcson): Το 5G στην Ευρώπη και τα 3 τολμηρά βήματα της Ελλάδας