Την ανακοίνωση που θα κάνει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον κυβέρνηση, ευρωπαϊκοί θεσμοί, οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές, ενόψει της επίσημης έναρξης των διαβουλεύσεων για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση σε λίγες ημέρες και της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.
Το οικονομικό επιτελείο και οι τεχνοκράτες των θεσμών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή, καθώς η κυβέρνηση θέλει οι θεσμοί να έχουν πλήρη εικόνα για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο, ώστε να διατηρηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα ξαναπιάσουν δουλειά στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και μία εβδομάδα αργότερα αναμένεται να αφιχθούν και οι επικεφαλής τους. Εξάλλου, αύριο συνεδριάζει το Euro Working Group (EWG), όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητή Μιχάλη Αργυρού.
Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του 2ου τριμήνου του 2019 θα αποτυπώσουν την κατάσταση της οικονομίας που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση. Παρότι η κατανάλωση εκτιμάται ότι τονώθηκε από τις προεκλογικές παροχές του περασμένου Μαΐου, οι αναλυτές δεν περιμένουν ισχυρό αναπτυξιακό άλμα, επειδή το εν λόγω διάστημα ήταν προεκλογική περίοδος και κατά τη διάρκειά του ο τζίρος του λιανεμπορίου υποχώρησε και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρύνθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έχει κάνει εκτίμηση για ανάπτυξη 1,87% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι προηγήθηκε ένα αναιμικό 1ο τρίμηνο με ανάπτυξη μόλις 1,3% (έναντι ανάπτυξης 2,6% το 1ο τρίμηνο του 2018), χρειάζεται μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 2% τα επόμενα τρίμηνα, προκειμένου η οικονομία να ξεπεράσει τα αδύναμα περυσινά επίπεδα ανάπτυξης ύψους μόλις 1,9%. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που σημείωσε τον Αύγουστο ρεκόρ 12ετίας, και σειρά άλλων δεικτών και εξελίξεων, όπως η άρση των capital controls, εμπνέουν αισιοδοξία ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 η οικονομία μπορεί να πατήσει γκάζι.
Η τελευταία πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και ο οίκος Moody’s περιμένουν ανάπτυξη 2,1%, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ ανάπτυξη ίδια με πέρυσι (1,9%), ενώ το ΚΕΠΕ είναι ακόμα πιο απαισιόδοξο, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,8%.