Νέο πλαίσιο κινήτρων φέρνει η κυβέρνηση, προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας να αποκτήσουν το «κρίσιμο μέγεθος» που θα τις καθιστά βιώσιμες και θα τους επιτρέψει να εκπληρώσουν το επενδυτικό τους όραμα. Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου για τα «κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων».
Τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης επιχειρούν να βάλουν σε τάξη διάσπαρτες, ξεπερασμένες ή και αντιφατικές διατάξεις που θεσπίστηκαν τον τελευταίο μισό αιώνα! Διανοίγουν όμως δρόμο και νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της καινοτομίας και κάλυψη του «ψηφιακού κενού» στη χώρα μας.
Το τελικό πακέτο θα κρύβει πιθανότατα εκπλήξεις, καθώς η προετοιμασία του κράτησε σχεδόν δύο μήνες παραπάνω από το αναμενόμενο. Επιδιώκεται όμως να είναι πιο ελκυστικό και λειτουργικό από τα προηγούμενα, ενώ θα προβληθεί και θα επικοινωνηθεί κατά τρόπο ώστε να κινητοποιήσει όσες το δυνατόν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να επωφεληθούν και να μετεξελιχθούν σε πιο μεγάλες και πιο ισχυρές παραγωγικές μονάδες.
«Μπόνους» μεγέθυνσης 100%
Όπως αποκάλυψε προ τριμήνου το ΘΕΜΑ και το newmoney.gr για πρώτη φορά θα προσφέρονται στοχευμένα κίνητρα και άλλες διευκολύνσεις σε μικρές αλλά φιλόδοξες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και θέλουν να χρηματοδοτήσουν την δική τους επιχειρηματική ιδέα -αλλά συνήθως βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών- προκειμένου να κάνουν την είσοδό τους στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Πρώτιστος στόχος των κινήτρων που θα ανακοινωθούν, θα είναι η μεγέθυνση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Για τον σκοπό αυτό επιδιώχθηκε να δοθεί «υπερέκπτωση» από φόρους, που μπορεί να είναι έως και διπλάσια από τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η επιχείρηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Με την ένταξή τους στην Εναλλακτική Αγορά και στη κατηγορία «ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.» (Στήριξη Επιχειρήσεων), μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν πόρους για την εφαρμογή, ανάπτυξη, επέκταση και εμπορική εκμετάλλευση ή διάθεση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών τους, θα μπορούν να γίνουν μέρος ένα νέου οικοσυστήματος χρηματοδότησης, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάδειξη νέων δυναμικών εταιρειών.
Η κίνηση αυτή μπορεί να τους αποφέρει φθηνά κεφάλαια ύψους έως 5 εκατομμύρια ευρώ, που θα τους προσφερθούν μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών, αξιοποιώντας το δίκτυο Μελών του ΧΑ.
Ωστόσο για τον σκοπό αυτό, απαιτείται και ένα κόστος που, όταν πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να θεωρείται απαγορευτικό. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η κυβέρνηση, προσφέροντας κίνητρα και αυξημένες φοροεκπτώσεις, που θα ξεπερνούν ίσως και κατά 100% τις δαπάνες που συνεπάγονται τα σχέδια ανάπτυξης των εταιριών αυτών.
Στο «ζύγι» όμως μπαίνει και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν τα κίνητρα που θα ανακοινωθούν. Όλα θα κριθούν εν τέλει από την αποτελεσματικότητα που θα έχουν τα νέα μέτρα και την ανάγκη να μη πέσουν «στο κενό», όπως τα παλαιότερα.
Υπερεκπτώσεις για Καινοτομία
Στη βάση αυτή, προωθούνται και κίνητρα για μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και δαπάνες Τεχνολογίας, με αυξημένες αποσβέσεις που ίσως υπερβαίνουν και το 100% της δαπάνης. Θα αφορούν μικρές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία και σε βασικές τεχνολογίες, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικές εμπορικές δυνατότητες.
Για τον σκοπό αυτό προωθείται αναμόρφωση και στο πλαίσιο κινήτρων, για συνέργειες και συμπράξεων με τη βιομηχανία και μεγάλες εταιρίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεύρυνση και ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις ή απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις -και όχι μόνο από μεσαίες. Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν και να ξεκαθαρίσουν το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα για ενίσχυση των συγχωνεύσεων, καλύπτοντας τα «κενά» που διαπιστώνονται. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για 9 έτη μετά τη συγχώνευση, αλλά κρίνεται περιορισμένης αποδοτικότητας και εξετάζονται νέα υψηλότερα φορο-μπόνους.
«Μπόνους» και σε επαγγελματίες
Στο νέο πλέγμα κινήτρων κατεβλήθη προσπάθεια να συμπεριληφθούν όχι μόνον μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.ά.) προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να αναπτυχθούν περαιτέρω, καθώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο και για ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στις κατηγορίες των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις οποίες ποσοστό 84% δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι έτος καμπής καθώς πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα κινηθούν προς τις συγχωνεύσεις δεδομένου ότι το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης αυξάνει το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην εφορία.
Διαβάστε ακόμη
ΤUI: «Πρωτοφανής ζήτηση για διακοπές το φθινόπωρο» – Στους top προορισμούς και ελληνικά νησιά
Ο οδικός χάρτης για τη «μεταμόρφωση» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων
«Πυρετός» μεταβιβάσεων ακινήτων με φθηνή Golden Visa
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ