search icon

Οικονομία

Στο Υπερταμείο οι ΔΕΚΟ μέχρι τα Χριστούγεννα

Ολα τα στελέχη σε υψηλά πόστα σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ και ΕΛΤΑ θα αξιολογηθούν στις αρχές του 2018, με στόχο να απομακρυνθούν οι διορισμένοι από τα κόμματα και όσοι δεν διαθέτουν σχέδιο και προσόντα

Του Αργύρη Παπαστάθη

Γκάζι για τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), της αρμόδιας υπομονάδας του Υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ, πατάει η διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα Ράνια Αικατερινάρη με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Οπως πληροφορείται το «business stories», μετά από μια δίμηνη περίοδο διαβουλεύσεων ο κύβος ερρίφθη και μένουν πια μόνο τα διαδικαστικά για τη σύσταση της ΕΔΗΣ και το πέρασμα σειράς ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο πριν από τέλος της χρονιάς, όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο.

Από τις αρχές του 2018 το Υπερταμείο θα αξιολογήσει όλες τις διοικήσεις και θα επιβάλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη διοίκηση με στόχο να κλείσει ένα κεφάλαιο κομματοκρατίας και διορισμών ημετέρων, μια σειρά επιλογών της Μεταπολίτευσης που έπνιξαν τις δημόσιες επιχειρήσεις σε ελλείμματα και χρέη. Παρά τις αντιστάσεις που πρόβαλαν υπουργοί της κυβέρνησης, οι αλλαγές έχουν πλέον δρομολογηθεί και, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».  Επιπλέον, το ξεκίνημα σε νέα βάση για το Υπερταμείο θα σηματοδοτήσει και η μετακόμισή του από το κτίριο της ΕΤΑΔ στην οδό Βουλής όπου φιλοξενείται σήμερα σε δικά του γραφεία επί της Πλατείας Συντάγματος. Ολα αυτά αναμένονται στην αρχή του 2018, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το δύσκολο έργο της μεταβίβασης των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με στελέχη του Υπερταμείου, στόχος του εγχειρήματος είναι «ο μετασχηματισμός των δημοσίων επιχειρήσεων σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και η απαλλαγή από παθογένειες και αδυναμίες του παρελθόντος».

Στο Υπερταμείο θα περάσουν ποσοστά εμβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων. Καταρχάς θα μεταβιβαστεί το 34% της ΔΕΗ εφόσον το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς πώληση. Αμεσα θα περάσουν επίσης τα ΕΛΤΑ, για τα οποία αναζητείται τρόπος να περιοριστούν οι υψηλές ζημίες και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους, καθώς και ο ΟΑΣΑ, όπου ο βασικός στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το Υπερταμείο θα ελέγχει επίσης το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ καθώς και την Αττικό Μετρό. Στη λίστα των ποσοστών που μεταβιβάζονται βρίσκονται επίσης το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (το ποσοστό του Δημοσίου είναι 35%), η Διώρυγα Κορίνθου, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ-Helexpo, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (KAE) και η ΕΛΒΟ.

«Η μεταφορά των ΔΕΚΟ είναι μία μεταρρυθμιστική πρόκληση αλλά θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο επίτευγμα της νέας εταιρείας», λέει παράγοντας του Υπερταμείου, το οποίο ονομάζεται επισήμως Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). H επικοινωνία μεταξύ του κράτους, της ΕΕΣΥΠ και των δημόσιων επιχειρήσεων προβλέπεται ότι θα γίνεται με την εφαρμογή του μηχανισμού συντονισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι δημόσιες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα δεσμεύονται από ένα πλαίσιο ειδικών υποχρεώσεων που θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών σχετικών με την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.  Στις αρχές του 2018 όλες οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα αξιολογηθούν. «Εκτός από την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων που οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αναλάβει για την ανάπτυξη και βελτίωση της λειτουργίας αναμένονται επίσης προτάσεις για αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό όπου απαιτείται», τονίζει ο ίδιος παράγοντας του Υπερταμείου.
 
Αναδιάρθρωση και στην ΕΤΑΔ

Πέρα από τις ΔΕΚΟ προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΤΑΔ που είναι μία ακόμη από τις τέσσερις υπομονάδες του Υπερταμείου (οι άλλες δύο είναι το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ). Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που καλείται να διαχειριστεί η ΕΤΑΔ αριθμεί περισσότερους από 71.000 τίτλους ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια και προέρχονται από τον ΕΟΤ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα και το ΤΑΙΠΕΔ. Προτεραιότητα του Υπερταμείου είναι η υλοποίηση διαδικασιών αξιοποίησης των εμπορικών και των τουριστικών ακινήτων με πιο συστηματικό τρόπο και με σύγχρονες μεθόδους, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια. Το Υπερταμείο θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει την οργανωτική δομή της ΕΤΑΔ και να προτείνει σχέδιο αναδιάρθρωσης με βάση τη στρατηγική που θα πρέπει να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Exit mobile version