Τα έδωσαν όλα, ζητάνε λίγα για να κλείσει η συμφωνία – Σκληρό «πακέτο» για συντάξεις, εργασιακά και νέα μέτρα 4 δισ. παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση – Ομαδικές απολύσεις με απλή προειδοποίηση, χωρίς διοικητική έγκριση – Για «ψαλίδι» σε επικουρικές και προσωπική διαφορά από το 2019 επιμένουν οι θεσμοί
Των Κωστή Πλάντζου, Αργύρη Παπαστάθη
«Ο κύβος ερρίφθη» για ομαδικές απολύσεις και περικοπές στις συντάξεις. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα στο Euro Working Group την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναμένει την τελική απάντηση του ΔΝΤ για ορισμένες μικρές βελτιώσεις που έχει ζητήσει από τους θεσμούς ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τις οποίες θέλει να «αμπαλάρει» την επίτευξη της «προκαταρκτικής συμφωνίας», στην οποία το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε χθες πως είναι πολύ κοντά για να την αποδεχθούν η κυβέρνηση και οι δανειστές.
Παρά τις διαψεύσεις που υπήρξαν, πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση επέμεναν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» κατά τις συναντήσεις Τσακαλώτου και υπουργών με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ήδη από την περασμένη εβδομάδα και πως το μόνο που απομένει να συμφωνηθεί είναι το πολιτικό «περιτύλιγμα» με το οποίο θα γίνει πιο «εύπεπτο» το πακέτο των νέων μέτρων. «Το βασικό θέμα ήταν η εξασφάλιση της πλήρους υποστήριξης από την κυβέρνηση στην πρόταση στην οποία συμφώνησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι δανειστές στις Βρυξέλλες» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Αθήνα έκανε και νέα πρόταση που οι Ευρωπαίοι την αποδέχτηκαν, ενώ το ΔΝΤ μέχρι το απόγευμα χθες δεν είχε απαντήσει ακόμα.
Μέτρα «με το τσουβάλι»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παζάρι» αφορά κυρίως δύο συστατικά στοιχεία της συμφωνίας: τα εργασιακά και το πώς θα κοπούν σταδιακά οι συντάξεις.
Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η συμφωνία φαίνεται να κλείνει με την κατάργηση της πολιτικής ή διοικητικής έγκρισης που απαιτείτο. Θα αρκεί να έχει υπάρξει έγκαιρα προειδοποίηση από πλευράς της επιχείρησης ότι ετοιμάζεται να προβεί σε μαζικές απολύσεις.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα με τα οποία κλείνει η συμφωνία θα προβλέπουν:
– Το μηνιαίο όριο των απολύσεων, ως ποσοστό των εργαζομένων της επιχείρησης, θα παραμείνει πιθανότατα στο 5% ή μπορεί να αυξηθεί ελαφρά μόνον (πχ στο 6% αντί για 10% που ζητούσαν οι θεσμοί) αλλά φαίνεται πως θα αυξηθεί ή θα καταργηθεί ο δεύτερος «κόφτης» των έως 30 απολύσεων το μήνα. Αυτό θα οδηγεί στην έξοδο πολλές δεκάδες εργαζομένων κάθε μήνα από τράπεζες, ΔΕΚΟ και άλλες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
– Για τις συλλογικές συμβάσεις, η ισχύς τους αναμένεται να επανέλθει μετά το τέλος του προγράμματος.
– Για τις συντάξεις, ο «πέλεκυς» θα πέσει μεν σε δόσεις (δύο ή τρεις) και όχι «μια και έξω», αλλά ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα, από το 2019 κιόλας αντί το 2020 που επιζητούσε η κυβέρνηση.
– Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα λιτότητας θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ (για να εξοικονομηθούν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ) αλλά ανοικτό παραμένει ποια τελικά θα είναι τα αντίμετρα.
– Στα ενεργειακά διαφαίνεται επίσης συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.