Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το θέμα είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου οργάνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές είχαν αναφέρει στο Reuters ότι η Ελλάδα θα επαναλάβει τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα θέσει ξανά στο τραπέζι τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, της περιόδου 2019-2020, από το σύνολο των περίπου 8,6 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Ταμείο ότι προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα 3,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ σε αίτημα προς το ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία έχασε έτσι την ευκαιρία να επωφεληθεί από ετήσιες εξοικονομήσεις τόκων 150 εκατ. ευρώ.
Για να δρομολογηθεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει αρχικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει επισήμως (γραπτώς) το ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM. Αμέσως μετά την επίσημη υποβολή του αιτήματος στο Eurogroup, θα απαιτηθούν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Αυτές οι εγκρίσεις, που αποτελούν το δεύτερο βήμα, έχουν ειδικό χαρακτήρα. Δεδομένου ότι ο ESM απολαμβάνει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» -όπως το ΔΝΤ – θα πρέπει πρώτα να συναινέσουν τα κράτη που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πως θα δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.
Αυτή η εξαίρεση (waiver) έχει ήδη χορηγηθεί σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η οποία προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ