Ανάπτυξη της τάξης του 3,6 % φέτος (από ύφεση 8,2%) πέρσι προβλέπει το οικονομικό της κυβέρνησης σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την ιδία πρόβλεψη, το ΑΕΠ θα εκτοξευτεί στο 6,2 % το 2022, και να περιοριστεί στο 4,1% το 2023 και στο 4,4% το 2024. Η ανεργία φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,6% και να αποκλιμακωθεί στο 12,8% το 2022 στο 11,7% το 2023 και στο 10,5% 100 το 2024.
Εξάλλου, φέτος αναμένεται μηδενικός πληθωρισμός, ενώ από το 2022 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αποκτά θετικό πρόσημο 0,7 %. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και να αποδυναμωθεί στο – 3% το 2022.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, το σύνολο των μέτρων στήριξης της οικονομίας φτάνει πλέον στα 39 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 δις αποτελούν τις φετινές παρεμβάσεις.
Για το Μάιο μάλιστα, προβλήτα η επέκταση των εξής μέτρων:
- Το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
- Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
- Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ. εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.ά.).
- Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους (Μάιος), καθώς και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (έως τον Σεπτέμβριο).
- Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (και πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια άνεργους και εποχικά απασχολούμενους) μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας (για 6 μήνες).
- Τα προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας (με τον ΟΑΕΔ).
- Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.
- Οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
Διαβάστε ακόμη:
Τραπεζάκια έξω χωρίς SMS αλλά με αποστάσεις: Το δύσκολο άνοιγμα της εστίασης
Αναστολή συμβάσεων εργασίας: 150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα λόγω κόφτη