search icon

Οικονομία

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας

Κορωνίδα των αλλαγών που θα εισαγάγει ο νέος νόμος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων οργάνων, ένα για την πρόληψη και ένα για την καταστολή

Την αυλαία των εφεξής μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», θα ανοίξει ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το σχέδιο της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής υποβάλλεται εντός των ημερών στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η προετοιμασία του νέου νόμου να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, με στόχο την κατάθεσή του στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Κορωνίδα των αλλαγών που θα εισαγάγει ο νέος νόμος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων οργάνων, ένα για την πρόληψη και ένα για την καταστολή, διαχωρίζοντας έτσι τις αρμοδιότητες και ευθύνες της εποπτικής αρχής και θωρακίζοντας την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της.

Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας θα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από την ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητικής δομής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας και αξιολόγησης των στελεχών της, την αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων, την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων, και την ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνολική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αποτελεί τον δεύτερο πόλο των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος με κορυφαία την εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Στόχος είναι η δημιουργία μεγαλύτερου εύρους δυνατοτήτων για την άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις, και δη από τις νεοσύστατες, καθώς επίσης η προσέλκυση επενδυτών, ειδικά υπό τη συγκυρία της εισροής «πακτωλού» ρευστότητας για επενδυτικά έργα στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Τα οφέλη από την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς παρουσίασε σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ. Όπως εκτιμάται από τη μελέτη, οι θετικές οικονομικές επιδράσεις που δημιουργούνται μέσα από στοχευμένα κίνητρα για την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικά υψηλότερες του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν. Ενδεικτικά, με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος περί το 0,5 δισεκ. ευρώ στην 5ετία, δημιουργούνται νέες επενδύσεις έως και 1,6 δισεκ. ευρώ στην ίδια 5-ετία και σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης σε βάθος 20ετίας.

Στη μελέτη αναδεικνύεται ότι η ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να αυξηθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Δέσμη σχετικών προτάσεων διατυπώθηκαν από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και άλλων σημαντικών φορέων, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαββού.

 Διαβάστε ακόμη

«Λουκέτα» και πρόστιμα για αποδείξεις – Το νέο ποινολόγιο

Η μάχη για τα €500 εκατ. του online delivery και ο νέος «διεκδικητής»

Η ώρα της Wind, τα τιμάρια της NOTOS και ο «Επενδυτής – Επενδυτικός» στα σούπερ μάρκετ

 

 

Exit mobile version