search icon

Οικονομία

Στην υπεραπόδοση φόρων ποντάρει η κυβέρνηση για να αποφύγει τον «κόφτη»

«Ξέραμε πως δεν θα κόβαμε δαπάνες και πήραμε επιπλέον μέτρα» λέει κυβερνητικός αξιωματούχος - Η «υπεραπόδοση» φόρων αποκαλύπτει... υποεκτίμηση των μέτρων και το «κρυφό Μνημόνιο» Τσίπρα

Με χαμόγελα και «υπερείσπραξη» φόρων 2,3 δισ. ευρώ ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο να υποδεχτεί σε 10 μέρες ξανά την Τρόικα στην Αθήνα, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως, παρότι η Eurostat «ψαλιδίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2015, 2016 και 2017, τελικώς η κυβέρνηση θα επιδείξει πλεόνασμα που θα ξεπερνά όχι μόνον τον στόχο για φέτος στο Μνημόνιο (0,5% του ΑΕΠ) αλλά και το 0,63% που έθεσε η ίδια στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε πριν ένα μήνα στη Βουλή, χωρίς να χρειαστεί πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.

Εκτός όμως από τον «στενό πυρήνα» των συνεργατών των υπουργών κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη που δείχνουν ιδιαίτερη άνεση και σιγουριά στις εισπρακτικές προβλέψεις τους, όλοι οι υπόλοιποι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών «τρίβουν τα μάτια τους» και δεν πιστεύουν την «μαγική εικόνα» που βλέπουν: από την μια οι εισπράξεις φόρων ξεπερνούν κάθε μήνα 800 εκατ. ή και έως 1 δισ. τον μηνιαίο στόχο είσπραξης, κάνοντας τα περί …ανθρωπιστικής κρίσης και εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητος των πολιτών να φαντάζουν περίπου σαν «αστικός μύθος», ενώ την ίδια ώρα όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτα τόσα και ακόμα παραπάνω (800 εκατ. έως 1,4 δισ. κάθε μήνα και 9,035 δισ. ευρώ συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου) νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από τρέχοντες φόρους και υποχρεώσεις της χρονιάς προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ).

Πληρώσαμε 40 δισ. αλλά ούτε 1 οι πλούσιοι

Η υπέρβαση-μαμούθ όμως στις εισπράξεις (2,3 δισ. στο 10μηνο και 835 εκατ. τον Οκτώβριο) δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην ανακαμψη της Οικονομίας, ούτε στην (εξ-) άντληση χρημάτων που έκρυβαν «στο στρώμα» οι πολίτες, ή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής λόγω capital controls, υποκατάστασης των μετρητών από κάρτες και έντασης των φορολογικών ελέγχων.

Ειδικά μάλιστα όταν εισπράχθηκαν φόροι 40 δισ. σε 10 μήνες, αλλα ως έως τον Σεπτέμβριο (που υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία) είχαν εισπραχθεί «ψίχουλα» από τους πλουσίους:

– 120 εκατ. ευρώ όλα και όλα από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων
– 75 εκατ. ευρώ μόλις από το ΚΕΦΟΜΕΠ
– 456 εκατ. ευρώ από την Ειδική Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ) για χρέη 1.600 μεγαλοφειλετών που χρωστούν όλοι μαζί 55 δισ. ευρώ στο δημόσιο.

Αντιθέτως η εκρηκτική αύξηση των εσόδων αποκαλύπτει την υποεκτίμηση των στόχων είσπραξης από μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο. Πρόκειται δηλαδή για επιπλέον μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει και απαιτεί το Μνημόνιο!

«Τα καλύψαμε»…

Αυτό υποδηλώνει και η φράση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που έλεγε σε συνομιλητές του πως «ξέραμε πως δεν θα κόψουμε τα 400 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπαμε για το 2016 από το υπουργείο Άμυνας και το καλύψαμε με υπεραπόδοση των άλλων μέτρων που πήραμε». Ομολογεί ουσιαστικά δηλαδή ότι αποκρύφτηκε το πραγματικό ύψος των νέων μέτρων, για να «ισοφαρίσουν» και να ξεπεράσουν περικοπές δαπανών που δεν είχε σκοπό να κάνει η κυβέρνηση.

«Κρυφά» μέτρα

Το σχέδιο αυτό αποκαλύπτεται και από μια σειρά μέτρων-έκπληξη που πήρε η κυβέρνηση.
Πέραν δηλαδή του εάν υποτίμησε και κατά πόσον την απόδοση ενός ή του άλλου μέτρου (πχ η αύξηση κατά 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από 16% πέρυσι τον Σεπτέμβριο σε 23% και από φέτος σε 24%) πήρε και άλλα «αχρείαστα» μέτρα για να «σιγουρέψει» πως δεν θα αναζητά στην συνέχεια και άλλα, για να καλύψει την τυχόν υστέρηση.

Για παράδειγμα:

– Διέκοψε το ΕΚΑΣ ακόμα και στους “κατωτασυνταξιούχους”, ενώ το Μνημόνιο πέρυσι έλεγε πως φέτος θα κοπεί μόνον στα “ρετιρέ” («στο ανώτερο 20% των δικαιούχων» όπως χαρακτηριστικά προέβλεπε ο νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015)
– Πετάχτηκαν σε μια νύκτα εκτός του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων χήρες και χήροι, υπερήλικες και βαριά ανάπηροι

– Κόπηκαν επικουρικές συντάξεις και σε συνταξιούχους που ελάμβαναν κάτω και από τα 1300 ευρώ (κύρια και επικουρική) τον μήνα.

– Έβαλε στον ΕΝΦΙΑ (και τα έβγαλε μέσα 5 μέρες υπό το κράτος της κατακραυγής) τα αγροτεμάχια, που θα ανέβαζαν την βεβαίωση φόρου στα 3,7-4 δισ. αντί για 3,2 δισ. που ήταν υποχρέωση στο Μνημόνιο. Παρότι μάλιστα η βεβαίωση μειώθηκε έτσι την τελευταία στιγμή στα 3,1 δισ. ευρώ, ούτε ρώτησε την Τρόικα αν μπορεί να ακυρώσει φόρους μισού δισ. ευρώ, ούτε όμως και η Τρόικα αντέδρασε, προφανώς επειδή ήξερε πως τα λεφτά αυτά μπήκαν «καπέλο» από την ίδια την κυβέρνηση, πάνω και πέρα από την μνημονιακή δέσμευση που είχε αναλάβει η χώρα.

Exit mobile version