του Κωστή Πλάντζου
Σε επίδειξη γαλλικής διπλωματίας αναμένεται να εξελιχθεί η διήμερη επίσκεψη του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την ηγεσία της αντιπολίτευσης και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με «μενού» τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και την εποπτεία της χώρας από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο. «Γαλλικό κλειδί» για να συνδυαστούν όλα αυτά, αποτελεί η πρόταση Μακρόν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η «συνταγή» πάντως μόνον απλή και εύκολη δεν είναι:
– Η 3η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει: ο επίτροπος θα τονίσει πως οι δανειστές πρέπει να δουν να γίνονται πράξη οι συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις, για τους πλειστηριασμούς και η πώληη κόκκινων δανείων. «Ανοικτή πληγή» παραμένει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν συνδεθεί με τη δόση του 1 δισ. που θα λάβει η Αθήνα τον Απρίλιο. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι πάντως, το Euro Working Group να ανοίξει το δρόμο απόψε από τις Βρυξέλλες για να έρθει έως τέλος του μηνός η υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ.
– Η 4η αξιολόγηση ξεκινά: ο ωφέλιμος χρόνος για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση είναι πλέον μικρότερος από 5 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να κλείσουν σε χρόνο ρεκόρ περισσότερα από 88 προαπαιτούμενα και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση και εφαρμογή τους, για ορισμένα και μετά τον Αύγουστο που κλείνει το πρόγραμμα
– Θολώνει η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο: η κυβέρνηση σχεδίαζε να υποδεχθεί τον Επίτροπο με την έκδοση νέου ομολόγου, για να πείσει ότι δεν θα χρειαστεί «δεκανίκια» και προληπτική γραμμή στήριξης. Και ο Επίτροπος όμως επιθυμούσε διακαώς να παρουσιάσει από την Αθήνα ως επιτυχία την «ολική επαναφορά» της χώρας στις αγορές, καθώς εμφανίζει συνεχώς ως νίκη και προσωπική του επιτυχία ότι κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, παρά την κρίση του 2015 (όπως έκανε και χθες επίσης από τις Βρυξέλλες). Το «μίνι κραχ» στις αγορές, χάλασε προς ώρας τα σχέδια αυτά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει να μπορέσει, πριν φύγει από την χώρα ο Πιέρ Μοσκοβισί, να κάνει το πρώτο βήμα τουλάχιστον για την έκδοση, με άνοιγμα βιβλίου προσφορών. Δύσκολα θα βγει όμως το ομόλογο, πριν την ερχόμενη Τρίτη και 13.
– Επιτήρηση μετά το 3ο Μνημόνιο: ο Πιέρ Μοκοβισί δεν έκρυψε, μιλώντας χθες από τις Βρυξέλλες, ότι θα συζητήσει για την «επόμενη μέρα» και τα σενάρια της εποπτείας. Απόψε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, θα επιμείνει στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια ακόμα. Θα το κάνει όμως πιο κομψά και διπλωματικά από ό,τι εδώ και δύο μήνες κάνει συνεχώς στις ομιλίες του, ως απεσταλμένος της Κομισιόν και επικεφαλής του «κουαρτέτου» των θεσμών στη χώρα μας, ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο που θα συνοδεύει τον Πιέρ Μοσκοβισί, μαζί με πλήθος ξένων δημοσιογράφων. Στο ίδιο συνέδριο μάλιστα θα μιλούσε απόψε για την Ελλάδα και ο ίδιος ο κύριος Κοστέλο, αλλά τελικώς το όνομα του απαλείφθηκε από το πρόγραμμα των ομιλητών. Ο προϊσάμενός του όμως, Πιέρ Μοσκοβισί, θα επαινέσει μεν την Ελλάδα που επιστρέφει μετά από 4 χρόνια ξανά στην Ανάπτυξη, αλλά θα θυμίσει ότι Πορτογαλλία και Κύπρος «τρέχουν» με διπλάσια ανάπτυξη από τη χώρα μας, για να δείξει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόζει για τα επόμενα πολλά χρόνια.
– Φόβοι για το χρέος: η χθεσινή συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο έρχεται πάνω στην ώρα και ο Γάλλος Επίτροπος θα λανσάρει για μια ακόμη φορά το γαλλικό «μοντέλο» Μακρόν, για μείωση των απαιτήσεων πληρωμών αν δεν επιτυγχάνεται η αναγκαία Ανάπτυξη. Ωστόσο η τελική λύση δεν είναι εύκολα προβλέψιμη, ούτε αυτόματη.
Και εχθές μάλιστα, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή και ελληνική Οικονομία, ο Επίτροπος Μοσκοβισί έδειξε πως η ΕΕ φοβάται την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και απέφυγε να απαντήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών πανευρωπαϊκά. Στην ιδανική περίπτωση, Βερολίνο και Παρίσι μπορούν να συμφωνήσουν πάνω στη γαλλική πρόταση, αλλά όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε 1-2 μήνες για να υπάρξει «καθαρός διάδρομος» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.
Οι διεθνείς αναταράξεις όμως και η αβεβαιότητα για τις εκλογές στην Ιταλία (όπου ένα «ατύχημα» μπορεί να μετατοπίσει εκεί το ενδιαφέρον αντί στην Ελλάδα) καθιστούν θολό το τοπίο, φέρνοντας ενδεχομένως πιο κοντά ξανά την λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης. Επιπλέον, ερωτηματικό παραμένει αν τον Απρίλιο, σε δύο μήνες από τώρα, η Eurostat θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν πως το 2017 η Ελλάδα πέτυχε τελικά ρυθμό Ανάπτυξη 1,6% ή όχι.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα ξεκινά με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 3 το μεσημέρι και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ηρώδου Αττικού. Στις 4.15 αναμένεται η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιέρ Μοσκοβισί στο υπουργείο Οικονομικών. Στην Αθήνα θα έχει σήμερα και αύριο συναντήσεις με την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί και τον κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Απόψε το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist και την Παρασκευή πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και των επαφών που είχε στη χώρα μας.
Συνεδριάζει και το EWG
Την ίδια σχεδόν ώρα στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup – EWG. Εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτουμένων για να κλείσει η 3η αξιολόγηση, το αργότερο ως το Eurogoup της 19ης Φεβρουαρίου. Θα βάζει όμως και τις βάσεις για να τεθεί επί τάπητος πλέον και το ελληνικό χρέος.