Από το υπουργείο Οικονομικών, στη Βουλή μεταφέρεται το πεδίο των διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων για την αύξηση της παροχής δανείων προς την πραγματική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να συγκρουστεί, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα από τις τράπεζες. Και πριν περάσουν καν 24 ώρες, έκανε πράξη εχθές την δέσμευση που ανέλαβε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, πως θα προκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου θα κληθούν να παραστούν και οι τραπεζίτες, προκειμένου κυβέρνηση, κόμματα και εκπρόσωποι του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών «σήκωσε το γάντι» (μετά τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ κ.Μιχάλη Κατρίνη για μη παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες) και απέστειλε το αίτημα για ειδική συνεδρίαση προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Σταύρο Καλογιάννη.
Με την επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας ζητεί να κληθούν τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να γίνει ενημέρωση, συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων, επί του ζητήματος της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ζητεί, επίσης, να κληθούν να συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτους 2022.
Ο κ. Σταϊκούρας εδώ πολλούς μήνες έχει καθιερώσει τακτικές μηνιαίες συναντήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών κάθε μήνα στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την διοχέτευση δανείων που θα φτάσουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που την έχουν ανάγκη. Πλέον όμως κλιμακώνει τις πιέσεις και η νέα αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου, μετά τη συζήτηση του Προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.
Προχθές Τρίτη πάντως, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει ότι θα ζητήσει «το ταχύτερο δυνατόν, σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσία του τραπεζικού συστήματος». Απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και υπεύθυνου Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τόνισε στη Βουλή ότι, αν και η κυβέρνηση μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, «ούτε οφέλη έχουν οι επιχειρήσεις -γιατί δεν έχουν πιστωτική επέκταση- ούτε οφέλη έχουν οι πολίτες, που βλέπουν το χρέος τους να αυξάνεται».
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτηρίζει εύλογες τις ανησυχίες του ΚΙΝΑΛ αλλά τονίζει πως λόγω της μείωσης των «κόκκινων» δανείων (με το Πρόγραμμα «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ») στο 20,3% σήμερα, από 43,6% πριν 2 χρόνια, «βελτιώνουμε την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών για να υπάρξει μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση». Παραδέχεται όμως ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους παραμένει υψηλό και γι’ αυτό η Κυβέρνηση προχωρά και σε νέα μέτρα.
Διαβάστε ακόμη
Σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Κολωνάκι τα υψηλότερα ενοίκια της Αθήνας (πίνακες)
Έρχονται 4 νέες πλατφόρμες – εργαλεία για επιλογή σε ακίνητα