Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε πάγωμα μέχρι το 2018 που επεκτάθηκε ως το 2021 από τον νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου – Η νέα επέκταση μετά το 2021 στο πακέτο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα
Ένα διπλό ράπισμα στην κυβέρνηση και ένα διπλό σοκ σε εργαζομένους και συνταξιούχους φαίνεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς οι δανειστές εμφανίζοντα να ζητούν αφενός να μείνουν παγωμένες οι συντάξεις για έναν χρόνο επιπλέον αυτού που προβλέπεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και αφετέρου να ζητούν «διορθώσεις» για την πρόβλεψη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως επίσης αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση του ίδιου πολυνομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν να νομομετηθεί με το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτουμένων το «πάγωμα» μέχρι το 2022 των συντάξεων μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο – πέραν του 2021 -, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου είχε «παγώσει» τις συντάξεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018, επεκτείνοντας το πάγωμα αυτό έως το 2021 προκειμένου σωρευτικά να εξοικονομηθούν 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.
Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά «διορθώσεις» και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018 όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ με τα ΝΕΑ να αναφέρουν ότι ο Πολ Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup ότι «δεν συμφωνήσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία (σ.σ. για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων)».