«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων θέμα επιστροφής παλαιών αναδρομικών» έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις επιστροφές του 2015 για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει η τουλάχιστον να μεταθέσει για το μέλλον εξαιτίας των ανατροπών που θα προκαλέσουν στον προϋπολογισμό.
Το ζήτημα επανέρχεται με αφορμή τη λεγόμενη πιλοτική δίκη που θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η δίκη που θα αποτελέσει πιλότο για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών στηρίζεται στην ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και εγείρει αξιώσεις για επιστροφή των ποσών για όλη την λεγόμενη μεταβατική περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως και το 2019. Οι 46 συνταξιούχοι του ΟΤΕ ζητούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.
Η νομική βάση της αγωγής, σύμφωνα με το δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, στηρίζεται στο επιχείρημα πως οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (σεβασμός της περιουσίας) ενώ παραβιάζουν και μια σειρά από συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.α. Ο κορμός βασίζεται στις αποφάσεις ΣτΕ του 2015 που ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012.
«Η σύνθεση της Ολομέλειας της 10ης Ιανουαρίου θα αποτελείται από 31 Συμβούλους –επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης- Η πρότασής μας προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ευρύτερη σύνθεση της Ολομέλειας κατά την εκδίκαση της αγωγής, όπως είχε πράξει και ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την εκδίκαση των διατάξεων του 1ου Μνημονίου (βλ. αποφάσεις 668/12 , 1285-1286/2012, Ολομ. ΣτΕ), φαίνεται ότι δεν έγινε δεκτή, ενώ στη δίκη του 1ου Μνημονίου η Ολομέλεια απαρτίζονταν συνολικά από 54 μέλη. Το αίτημά μας, για εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της ευρύτατης δυνατής σύνθεσης της Ολομέλειας του ΣτΕ , έχει σημαντικό, συμβολικό και ουσιαστικό βάρος για μια δίκαιη δίκη που έχει να επιλύσει αφενός σοβαρά νομικά ζητήματα και αφετέρου η έκβασή της αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους – συμπολίτες μας.»
Μετά την εκδίκαση της 10ης Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν Διασκέψεις των Συμβούλων ενώ η απόφαση αναμένεται 2-3 μήνες αργότερα.
Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά την δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως ακόμα και γι’ αυτό το 10μηνο το κόστος των επιστροφών αγγίζει τα 4 δισ.
Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων κυμαίνονται από 660 έως 7.218 ευρώ. Τα λιγότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν μόνο την 13η και 14η σύνταξη ενώ τα περισσότερα διεκδικούν οι διπλοσυνταξιούχοι , όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου κλπ