search icon

Οικονομία

ΣτΕ: Πότε τα ειδοποιητήρια από την εφορία δεν θεωρούνται έγκυρα

Η φορολογική αρχή είναι υποχρεωμένη να τηρεί την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε η ηλεκτρονική κοινοποίηση να θεωρείται έγκυρη

Η ηλεκτρονική κοινοποίηση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης συντελείται έγκυρα μόνο εφόσον διενεργείται με ανάρτηση στον λογαριασμό Taxisnet του φορολογουμένου και συνοδεύεται από ηλεκτρονική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί.

Τα παραπάνω αποτελούν πρόσφατη θέση του ΣτΕ σε πρότυπη δίκη που διεξήχθη ώστε να κριθεί το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ηλεκτρονικής κοινοποίησης των πράξεων της διοίκησης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η εν λόγω διαδικασία ρυθμίζεται κατά τρόπο εξαντλητικό από τον νόμο, ενώ έχει θεσπισθεί για την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των φορολογικών εσόδων και δεν έχει παρέκκλιση από την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο συνδυασμός της ανάρτησης στο Taxisnet και της ειδοποίησης του φορολογουμένου με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξασφαλίζει τόσο την επιβεβαίωση της ταυτότητας του παραλήπτη, όσο και την εξακρίβωση του ακριβούς χρόνου που εκείνος απέκτησε πρόσβαση στο περιεχόμενο της πράξης, ώστε να υπολογισθούν οι προθεσμίες για τις έννομες συνέπειες και για τις ενέργειες του φορολογουμένου.

Συνεπώς, η φορολογική αρχή είναι υποχρεωμένη να τηρεί απαρεγκλίτως την προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου η ηλεκτρονική κοινοποίηση να θεωρείται έγκυρη (ΣτΕ 157/2023).

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η ανάταξη των σιδηροδρόμων

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι 

Exit mobile version