Την οικονομική προοπτική της χώρας υπό το πάντα αυστηρό βλέμμα των διεθνών αγορών, αλλά και το ποιες αλλαγές σε επίπεδο νοοτροπίας, θεσμικού πλαισίου και υποδομών στην Ελλάδα μπορούν να εγγυηθούν την διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια περιγράφει στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένας εκ των πλέον σημαντικών Ελλήνων επενδυτών, που διαβιούν και δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απόφοιτος του Harvard, o Νίκος Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στη BC Partners και επικεφαλής των επενδύσεων της στις Τηλεπικοινωνίες και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, έχει να επιδείξει 25ετή εμπειρία στην διαχείριση και επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο κ. Σταθόπουλος εντοπίζει στο στρατηγικό, φιλο – αναπτυξιακό σχέδιο, που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς και στην πολιτική σταθερότητα, τα αίτια του θεαματικού rebound, ενώ τονίζει ότι υπό τις ίδιες προϋποθέσεις οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνει δε, πως βελτιωτικές παρεμβάσεις σε υποδομές και λιμενικές εγκαταστάσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Κράτους είναι βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόσβασης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία με στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Σταθόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
ΕΡ: Συμμερίζονται οι διεθνείς αγορές την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ανοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας; Ποια θα είναι κατά την γνώμη σας η οικονομική εξέλιξη της χώρας τους επόμενους μήνες με βάση τα τωρινά δεδομένα και ποια τα βασικά της γνωρίσματα;
ΑΠ: Κατά τη διάρκεια μιας δωδεκαετούς περιόδου που η παγκόσμια οικονομία κινείται με έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς, η ελληνική Οικονομία υπέστη τρία πλήγματα που την κράτησαν πίσω, την καθήλωσαν. Από την πτώχευση και τα μνημόνια του 2010, την απειλή του Grexit, την πολιτική αστάθεια και τα νέα μνημόνια του 2015, έως την απρόβλεπτη πανδημία του 2020, οι συγκυρίες κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν για την Ελλάδα.
Η πολιτική σταθερότητα, το όραμα και η φιλο-αναπτυξιακή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης επέτρεψαν το θεαματικό rebound της φετινής χρονιάς, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 7%, ενώ με σιγουριά μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε ανάπτυξη γύρω στο 5%, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά. Τα νούμερα αυτά σαφώς και τα λαμβάνουν υπόψιν τους οι αγορές, παγκοσμίως, καθώς οι σχετικοί διεθνείς δείκτες προβλέπουν την ίδια σημαντική ανάπτυξη για την ελληνική Οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Σε όλα αυτά θα πρέπει συνυπολογίσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο με τους πόρους που κινητοποιεί, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου η Οικονομία να γυρίσει σελίδα και οι επιχειρήσεις της χώρας να θωρακιστούν απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΕΡ: Οι επενδύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού αφηγήματος. Γιατί ένας ξένος, θεσμικός επενδυτής να επιλέξει την χώρα μας; Σε ποια δεδομένα οφείλεται κατά την γνώμη σας το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται εσχάτως για την Ελλάδα;
ΑΠ: Η Ελλάδα έκρυβε ανέκαθεν μέσα της μεγάλες προοπτικές και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση, η φυσική ομορφιά, το ήπιο κλίμα της. Είναι επίσης μια χώρα με σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Παρά την πληγή που άνοιξε τα προηγούμενα χρόνια το brain drain, η χώρα παραμένει πλούσια σε ανθρώπους με ιδέες, γνώσεις και δεξιότητες. Όμως, οι χρόνιες παθογένειες, η πολιτική αστάθεια και γενικότερα η απουσία ενός πειστικού αναπτυξιακού αφηγήματος, δεν της επέτρεψαν να κεφαλαιοποιήσει αυτή την τεράστια δυναμική.
Τι έχει αλλάξει σήμερα; Η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη πως και θέλει και μπορεί να ξεπεράσει όσα την κρατούσαν πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, ακολουθεί ένα στρατηγικό σχέδιο, με σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η χώρα, φτάνει σε ολόκληρο τον κόσμο, στις αγορές και στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν σε αυτή και ειδικότερα σε κλάδους με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα, ωστόσο, αν η Οικονομία της συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που παρουσιάζει σήμερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι ακόμη πιο έντονο τα επόμενα χρόνια.
ΕΡ: Ποιοι τομείς ή κλάδοι της οικονομίας εκτιμάτε πως θα βγουν κερδισμένοι από τα επενδυτικά κεφάλαια, που αναμένονται στην χώρα και σε ποιο επίπεδο θεωρείτε πως απαιτούνται παρεμβάσεις, προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άμεσων ανταγωνιστών της;
ΑΠ: Ο Τουρισμός ευρύτερα, το Real Estate, ο τεχνολογικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και τα νέα δίκτυα, ο ιατρικός και ο φαρμακευτικός κλάδος, που είναι εξελιγμένοι σε επίπεδο έρευνας, καθώς και ο εξειδικευμένος αγροτικός τομέας, είναι μερικοί από αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και για ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση, ώστε να συμπληρώσουμε το παζλ του ιδανικού επενδυτικού προορισμού. Για παράδειγμα, υπάρχουν οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές που χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις. Επιπλέον, παρουσιάζεται η ανάγκη να ενταθούν οι επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις, τεχνολογικά δίκτυα και logistics, καθώς και στην έρευνα και την εκπαίδευση που οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση του δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (υποδομές cloud, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, ηλεκτρονικό εμπόριο, κλπ). Υπάρχουν προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική βελτίωσή τους. Πολλές ήδη υλοποιούνται. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, θεωρώ πως η Οικονομία, σε λίγα χρόνια από σήμερα, θα έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
ΕΡ: Εκτιμάτε πως οι διεθνείς αγορές θεωρούν επαρκείς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός φιλο – επενδυτικού περιβάλλοντος; Ποιες επιπρόσθετες ενέργειες έχετε υπ’ όψη σας, προκειμένου να διευκολυνθεί έτι περαιτέρω η προσέλκυση ξένων επενδύσεων;
ΑΠ: Οι διεθνείς αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σχέση με τις αγορές, είναι δυναμική, εξελίσσεται. Αυτό που αποκαλούμε φιλο-επενδυτικό κλίμα αξιολογείται διαρκώς σε σχέση με την πορεία άλλων, ανταγωνιστικών, επενδυτικών προορισμών. Ο εφησυχασμός είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας αγώνας δρόμου, στον οποίο ο τερματισμός, είναι ταυτόχρονα η αφετηρία για τον επόμενο.
Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Το σταθερό πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, είναι μερικοί από τους στόχους που πρέπει να δώσουμε έμφαση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής. Μέσα στην πανδημία αναδύθηκε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, η Ελλάδα ανέκτησε το διεθνές της κύρος, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει διαρκώς το στίγμα μιας αναπτυξιακής πορείας που τοποθετεί στο κέντρο την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
ΕΡ: Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ο όρος «επενδύσεις» μοιάζει κάτι μακρινό, που δεν τους αφορά. Είναι πράγματι έτσι; Πως μπορεί η οικονομική ανάπτυξη να αποκτήσει πραγματικό κοινωνικό πρόσημο; Πως μπορεί να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αποκλεισμού τμήματος του πληθυσμού από την αγορά εργασίας λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης επικράτησης των νέων τεχνολογιών;
ΑΠ: Η χώρα βγήκε μόλις από το σκοτεινό τούνελ μιας μακράς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Σε αυτό το ταραγμένο κλίμα οι λέξεις πολλές φορές έχασαν το νόημά τους. Μην ξεχνάτε πως για ένα διάστημα η λέξη επενδυτής έφτασε να είναι αρνητικά φορτισμένη. Για μια μερίδα του πολιτικού κόσμου σήμαινε κάτι το εχθρικό, το τοξικό. Αυτή η εποχή ανήκει στο παρελθόν, ελπίζω οριστικά. Σήμερα οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως προϋπόθεση της κοινωνικής ευημερίας είναι η οικονομική ανάπτυξη.
Πιστεύω πως η έντονη επιθυμία της κυβέρνησης για μια Ελλάδα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, κινείται παράλληλα με την επιδίωξη για δημιουργία αξίας που διαχέεται δίκαια και ισόρροπα στην κοινωνία. Αυτός, εξάλλου, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει μια χώρα, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, να έχει διάρκεια. Δεν είμαι πολιτικός, δεν θέλω να κάνω υποδείξεις, είμαι όμως βέβαιος πως η χώρα ακολουθεί ένα συμπεριληπτικό σχέδιο ανάπτυξης.
Αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, ο φόβος θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο ένα τμήμα των εργαζομένων μένει αποκομμένο από αυτές. Προφανώς και η τεχνολογική εξέλιξη είναι σημαντικός παράγοντας στον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την φοβόμαστε, πόσο μάλλον να την αποφεύγουμε. Αντιθέτως, η τεχνολογική εξέλιξη και η καινοτομία συνδέονται άμεσα με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, με την πρόοδο της ανθρωπότητας. Η πρόσβαση και κυρίως η εκπαίδευση παίζουν καταλυτικό ρόλο. Αντί λοιπόν να βλέπουμε εχθρικά τον θαυμαστό κόσμο των νέων τεχνολογιών, ας προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε μαζί του, να τον κάνουμε δικό μας.
Διαβάστε ακόμη:
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σε ένα Infographic
«Μαγνήτης» για τις εταιρείες πληροφορικής ο διαγωνισμός ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων (pics)
ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022