Μέσω του υπολογιστή και από το σπίτι του μπορεί πλέον, από την 1/12, ο κάθε ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στην οποία προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, οδηγεί σε αύξηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης των διαδικασιών και στην απόλυτη διαφάνεια.
Αυτό είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης του ΥΠΕΝ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, την οποία ο τεχνικός και ο επιστημονικός κόσμος ζητούσε επί σειρά χρόνων, επιτυγχάνονται ταχύτητα, αξιοπιστία, διαφάνεια, αλλά και η έλλειψη του υποκειμενισμού. Κάποιος μπορεί να πει ότι έτσι επιτυγχάνεται η απάλειψη της όποιας υπόνοιας για την ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς ή και συνεργασίας των υπηρεσιών σε βάρος του πολίτη. Θα είναι απόλυτο πλέον ότι όλοι και όλα θα κινούνται και θα γίνονται προς όφελος του πολίτη και του επιχειρηματία».
Χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, εξ αποστάσεως και με τη χρήση του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, να προχωρά και σε πολύ γρήγορες αδειοδοτήσεις για τις απλές κατασκευές, που πλέον θα μπορούν να βγαίνουν άμεσα, κατά αντιστοιχία και με τη διευκόλυνση που γίνεται και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.
«Υπάρχει πλέον μια αξιοπιστία σε όλο το σύστημα των οικοδομικών αδειών, γιατί δεν θα υπάρχει παραβίαση του πρωτοκόλλου ή και ιδιαίτερη εξυπηρέτηση μιας σύμβασης, αλλά όλες οι αδειοδοτήσεις θα αντιστοιχούν στο χωροταξικό πλαίσιο μιας περιοχής» σημείωσε.
Χαρακτήρισε δε «λειτουργική μεταρρύθμιση» την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, η οποία όπως πρόσθεσε «γλιτώνει από την οικονομία και την κοινωνία χρόνο και κόστος, ενώ φέρνει ηρεμία, γιατί δημιουργεί μια διαφάνεια και ισοτιμία. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική εφαρμογή και ευχαριστώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τη συνεργασία που έχουμε και την κοινή παρουσίαση και εφαρμογή αυτού του βήματος».
Ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2019 η διαδικασία ένταξης και τακτοποίησης αυθαιρέτων
Σχετικά με την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι υπάρχουν δύο πτυχές, με πρώτο από όλα την οργάνωση της πολεοδομικής και οικοδομικής δραστηριότητας. Συμπλήρωσε ότι μιας «και αυτό συνδυάζεται με το νόμο 4495 με τον οποίο δημιουργούνται τα Παρατηρητήρια Δόμησης, διαχωρίζεται η διαδικασία της αδειοδότησης από αυτήν του ελέγχου. Τον έλεγχο δεν θα τον κάνει ο ίδιος και αυτό είναι ένα θέμα δεοντολογίας και αποτελεσματικότητας. Υπάρχουν πλέον τα Παρατηρητήρια Δόμησης, που λειτουργούν με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις αδειοδοτήσεις, με Μητρώο Ελεγκτών που συμμετέχουν όλοι οι μηχανικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι ώστε το Δημόσιο να έχει στη διάθεσή του χιλιάδες ελεγκτές».
Ταυτόχρονα, όπως τόνισε «αυτό δημιουργεί και επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και περιορίζει την αυθαιρεσία, μιας και υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος και σε όλα τα αυθαίρετα που δηλώνονται, αλλά και σε όλες τις κατασκευές ».
Βάσει όσων προαναφέρθηκαν,«τον Νοέμβριο του 2019, ολοκληρώνεται η διαδικασία της ένταξης και τακτοποίησης αυθαιρέτων και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Αρχίζουν οι έλεγχοι και οι άμεσες κατεδαφίσεις, ενώ με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή επιτυγχάνεται το Πρωτόκολλο Συμμόρφωσης, ώστε ο πολίτης να αυτοκατεδαφίζει- για να μην έχει κανένα πρόστιμο».
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ότι «όταν τροποποιείται το ακίνητο κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς, θα ισχύει το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης. Γραφειοκρατικά παράθυρα που αξιοποιούνταν, πλέον δεν θα υπάρχουν» ξεκαθάρισε.
Όπως επισήμανε, «μέχρι τώρα οι κατεδαφίσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν, γιατί οι ελεγκτές έβλεπαν κάτι διαφορετικό στο ακίνητο ή στην αυθαίρετη κατασκευή έναντι της εικόνας με βάση την οποία έβγαζαν το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης. Έχει τύχει ακόμη και καντίνες να μετακινηθούν κατά 90 μοίρες και έτσι οι ελεγκτές να πουν δεν είναι αυτό για το οποίο βγάλαμε Πρωτόκολλο Κατεδάφισης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «όλο αυτό δίνει μια δυνατότητα καλύτερα δομημένου περιβάλλοντος, επιταχύνεται η σωστή οικοδομική δραστηριότητα που δεν έχει για τίποτα να ανησυχήσει, αλλά οποιαδήποτε αυθαιρεσία και ικανοποίηση συμφερόντων πίσω από την πόρτα ή κάτω από το γραφείο, δεν μπορεί απλά να γίνει και βέβαια με τον έλεγχο όλα τα αυθαίρετα τακτοποιούνται».
Όσον αφορά την ταχύτητα, ο ίδιος επισήμανε ότι «παράλληλα με την επιτάχυνση που δίνεται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, πλέον στη χώρα από το καλοκαίρι ισχύει το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο».
Όπως εξήγησε, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση κατατίθεται μια περιβαλλοντική μελέτη, αναρτάται και είναι ταυτόχρονα ορατή από όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να δώσουν γνωμοδοτήσεις. Έτσι, δεν χρειάζεται ο επιχειρηματίας ή και ο ιδιώτης/πολίτης να μετακινεί ο ίδιος και να μεταφέρει τόμους και χαρτιά σε πολλές υπηρεσίες, δασαρχεία, αρχαιολογίες, υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ. για να πάρει βεβαιώσεις, αλλά η αδειοδότηση θα εκδίδεται από το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, με τον αριθμό πρωτοκόλλου που υποβλήθηκε, όχι με μπαι μπάς. Το σημαντικό είναι δε, ότι η κοινωνία στη συνέχεια σε αυτό το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο θα μπορεί να δει την επίδοση την περιβαλλοντική μιας επιχείρησης.
Γ. Στασινός: Το ηλεκτρονικό σύστημα «ούτε λαδώνεται ούτε έχει φίλους»
«Το Ηλεκτρονικό Σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών ούτε λαδώνεται, ούτε έχει φίλους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι στον πρώτο μήνα λειτουργίας του, έγιναν 1.632 πράξεις/προεγκρίσεις από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις 10.000.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι με την εφαρμογή του προαναφερόμενου συστήματος, επιτυγχάνεται αλλαγή νοοτροπίας«που συνδέεται με την εξυγίανση του όλου συστήματος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλιας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο έλεγχος και η έκδοση, με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Οικοδομικών Αδειών, μπορεί να γίνει σε διάστημα ημερών, όταν πριν από την εφαρμογή του η όλη διαδικασία διαρκούσε μέχρι και ενάμιση μήνα».
Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη δημιουργία του συστήματος, ο κ. Μπίλιας τόνισε ότι «θα πάψει πλέον το φαινόμενο στοιβαγμένων φακέλων στις πολεοδομίες, αλλά και το ενδεχόμενο να λείπουν από αυτούς έγγραφα και δικαιολογητικά».