«Θα υπερδιπλασιαστούν τα μέτρα για την αντιμετώπισης της κρίσης τον Μάιο καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας κινείται γρήγορα και αποφασιστικά μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Η ανθρωπότητα βιώνει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Μία συμμετρική κρίση που δεν γνωρίζουμε, ακόμη, τη διάρκειά της. Η ζημιά στην οικονομία, όσο αυτή παρατείνεται, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Απαιτούνται συνεπώς σοβαρές, ρεαλιστικές και έγκαιρες παρεμβάσεις, ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της.
Η Κυβέρνηση, στο πεδίο της οικονομίας, κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες. Υλοποιεί ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου, στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων.
Έχει λάβει, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου της «επιστρεπτέας προκαταβολής») και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ (χθεσινή συνέντευξη Mario Centeno, Επικεφαλής Eurogroup).
Προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο, καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ενώ δεν περιλαμβάνουν τις κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως είναι, ενδεικτικά, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α.
Ούτε τις αρχικές παρεμβάσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού (προχθές εγκρίθηκε από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα), της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύονται όσο βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση, έχοντας «καύσιμα» και για την μετα-κορονοϊό εποχή.
Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση ενεργεί έγκαιρα και μεθοδικά, με ευθύνη, ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα μας και στην επόμενη μέρα της οικονομίας», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.