Ισχυρή ανάπτυξη από φέτος, έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στο 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2023 προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Τους βασικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας για την μετα-κορωνοϊό εποχή παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στους ξένους επενδυτές και αναλυτές που μετέχουν στο 10th Greek Investment Forum – New York το οποίο πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Υπουργό οι στόχοι αυτοί είναι:
- Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021.
- Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022
- Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια), μέχρι το τέλος του 2022.
- Η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος είναι η δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
- Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έως το 1ο εξάμηνο 2023.
Ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος σε Έλληνες και ξένους επενδύτες τόνισε ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσα από τις εξής πολιτικές:
- Διατήρηση στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο, μαζί με τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα που προάγουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
- Συνέχιση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής για τη στοχευμένη μείωση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις και απασχόληση.
- Εφαρμογή του νέου πλαισίου για διευθέτηση χρέους και ρύθμιση δεύτερης ευκαιρίας, μαζί με τη 2η φάση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ»
- Περαιτέρω συνέχιση και προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
- Συνέχιση και επιτάχυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και ειδικά στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε το συνολικό ποσό των πόρων που περιλαμβάνονται στο “Ελλαδα 2.0” ανέρχεται σε 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, από τα οποία οι επιχορηγήσεις εκτιμώνται σε 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ και δάνεια έως 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το “Ελλαδα 2.0” προβλέπει ότι το συνολικό ποσό των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν, θα είναι περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ – δηλαδή, το διπλάσιο του μεγέθους του συνολικού κονδυλίου που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε τα εξής:
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στα 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020, έναντι 75,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2019,
- Τους τελευταίους 9 μήνες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από δύο οίκους αξιολόγησης (Moody’s και S&P).
- Από το Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τις διεθνείς αγορές
- Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης
Διαβάστε ακόμα:
Χρηματιστήριο: Με ανοδικό ξέσπασμα σε υψηλά 16 μηνών
Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη
BofA: Θετικά σινιάλα για τον τουρισμό από τις κρατήσεις στην Ευρώπη (πίνακες)