Τους επτά πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας ώστε η χώρα μας να καταφέρει να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο τοπίο μετά την πανδημία, ανέπτυξε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON).
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει σε μια σειρά κρίσεων όπως στην μετανάστευση και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και παρά τις αντιξοότητες η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για μια ισχυρή ανάπτυξη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ήδη ότι η ύφεση έχει περιοριστεί, η ανεργία μειώθηκε όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι επενδύσεις, οι καταθέσεις και οι εξαγωγές και έχει βελτιωθεί σημαντικά το οικονομικό κλίμα.
«Για αυτούς ακριβώς του λόγους οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα για ανάπτυξη άνω του 4% το 2021 και 6% το 2022 δεν είναι απλώς ρεαλιστικές αλλά απόλυτα εφικτές», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τον ίδιον τον Υπουργό Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει ήδη την οικονομική πολιτική της σε επτά πυλώνες και συγκεκριμένα στην ανάκαμψη των υπηρεσιών και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ παράλληλα η αύξηση του τουρισμού συμβάλλει στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Παράλληλα η Ελλάδα σκοπευει να βελτιώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ αναφορικά με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές το 2021 και να επιτύχει μονοψήφιο νούμερο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2022 και επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ακόμα στη στοχευμένη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να επιτευχθεί μια ομαλή προσγείωση αποφεύγοντας το φαινόμενο της κατακρήμνισης.
Παράλληλα, όπως τόνισε, θα συνεχιστεί η μείωση των φόρων και τους κόστους της εργασίας, θα υπάρξει ένα καλύτερο τραπεζικό σύστημα και θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, ενω η Ελλάδα θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και από το ταμείο ανάκαμψης όσο και από τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ για μία «ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον ίδιον, η Ελλάδα θα καταγράψει το 2022 αύξηση των εξαγωγών κατά 8% και αύξηση των επενδύσεων κατά 15%. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα στηρίζει και συμμετέχει στο διάλογο για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης την ολοκλήρωση τραπεζικής ένωσης και την προώθηση ένωσης κεφαλαιαγορών, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα έχει πάντα μια εποικοδομητική φωνή στην ΕΕ που θα συνεφέρει με αξιόπιστες θέσεις καθώς «η εθνική μας δύναμη και ισχύς βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ενότητας».
Τέλος ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο έκδοσης «πράσινων ομολόγων», κατά τα πρότυπα της Ιταλίας, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα διεύρυνε τη βάση των επενδυτών και θα ενίσχυε το brand name της ως οικολογική χώρα και θα μειωνόταν το κόστος χρηματοδότησης του χρέους καθώς πολλοί επενδυτές είναι διψασμένοι για τέτοια ομόλογα, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένας επαρκής αριθμός τέτοιων σχεδίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμα:
Ομόλογα: Τι σημαίνει η διπλή έξοδος στις αγορές
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία: Έντονες αντιδράσεις από ανεμβολίαστους υγιειονομικούς
Νταν Κρετίνσκι: Ο Τσέχος μεγιστάνας που θέλει να μπει στην ελληνική αγορά ενέργειας