Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, για την ενίσχυση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργος Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει «υψηλή οικονομική, κοινωνική και, σε τελική ανάλυση, εθνική αποστολή. Αποτελεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διαβούλευσης και διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων»
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στην ολομέλεια της ΟΚΕ, οι τρεις άξονες έχουν ως εξής:
1ος άξονας. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΟΚΕ: Με τη στοχευμένη αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της ΟΚΕ επιδιώκεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των οργάνων της. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού και της διαφάνειας στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης αποτελεί προτεραιότητα.
Η αύξηση των μελών της Ολομέλειας και η διεύρυνση των εκπροσωπούμενων κοινωνικών εταίρων αποτελεί εργαλείο επίτευξης της καλύτερης δυνατής εκπροσώπησης της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών. Στο λειτουργικό πεδίο, αυτό θα γίνεται με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αποσαφήνιση και τη διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησής της, κατά την παραγωγή κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων.
2ος άξονας. Ο εκσυγχρονισμός και η ενδυνάμωση του οργανωτικού πλαισίου της ΟΚΕ: Η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου οργανισμού λειτουργίας, η βελτίωση της οργάνωσης και η ενίσχυση της στελέχωσής της αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί ο θεσμός στον απαιτητικό του ρόλο.
3ος άξονας. Η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΟΚΕ: Επιδιώκεται να υποστηριχθεί ο θεσμός στη χάραξη μιας νέας δυναμικής, με στόχο να παρεμβαίνει, γρήγορα και αποτελεσματικά, στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκφράζει εγκαίρως γνώμη αναφορικά με τις αναδυόμενες τάσεις στην κοινωνία και την οικονομία, και να διατηρεί τη διασύνδεσή της τόσο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα κοινωνικών εταίρων όσο και με τις εγχώριες δυνάμεις, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Όπως ανάφερε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απολύτως την αξία του εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου, των συναινέσεων και, ως εκ τούτων, του δυνητικά κομβικού ρόλου της ΟΚΕ.Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι στην πατρίδα μας, μεταξύ άλλων, πρέπει να προωθήσουμε, με ταχύ ρυθμό, τη συμπλήρωση των θεσμών, τον συνεχή εκσυγχρονισμό και τη θεσμική συλλειτουργία των υφιστάμενων θεσμών, και πρωτίστως την εμπιστοσύνη, τη δικτύωση, την ποιότητα, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Αν έτσι όλοι μας κινούμαστε και δρούμε, τότε θα αυξάνουμε διαρκώς το κοινωνικό κεφάλαιό μας, που κατά την επιστήμη αποτελεί παράγοντα προώθησης της οικονομικής μεγέθυνσης, της κοινωνικής και πολιτικής ανάπτυξης. Σε ό,τι με αφορά, προς αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση έχω δεσμεύσει αταλάντευτα την πολιτική δράση μου».
»Με αυτές τις θεμελιακές αρχές κινήθηκα και κινηθήκαμε ως υπουργείο Οικονομικών για να προωθήσουμε τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ουσιαστική ενδυνάμωσή της ΟΚΕ, προς όφελος της πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε συνεργασία με την Επιτροπή, ούτως ώστε να εντοπίσουμε τις ανάγκες που έχουν προκύψει, πιθανές ελλείψεις και αδυναμίες, καθώς και το πλαίσιο για την αποτελεσματική αναβάθμιση του θεσμού. Ταυτόχρονα, αναζητήσαμε καλές πρακτικές από αντίστοιχους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Διαβάστε ακόμη:
Αποζημίωση ενοικίου: Ξεκινούν οι πληρωμές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων (πίνακας)
JP Morgan: Tι σημαίνει η πτώση του bitcoin μετά το «ξέφρενο» ράλι