Το ΥΠΟΙΚ ξεκινά έρευνα για να αποκαλύψει ποιοι και για ποιους λόγους , ενώ ξεκίνησαν αίτηση για να ζητήσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους από πλειστηριασμούς, τελικά εγκατέλειψαν τη διαδικασία και δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτηση.

Μέχρι στιγμής οι 9 στους 10 δηλαδή οι περίπου 42.000 σε σύνολο περίπου 47.000 που μπήκαν στην πλατφόρμα και έδωσαν έγκριση για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου τους, δεν συνέχισαν τη διαδικασία και τώρα το ΥΠΟΙΚ τους ρωτά με e-mail εάν δυσκολεύονται γιατί χρειάζονται κάποια βοήθεια για να προχωρήσουν στην αίτηση, προκειμένου να τους βοηθήσει κάποιος αρμόδιος υπάλληλος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο, δηλαδή στην προστασία πρώτης κατοικίας τους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΙΚ

Από την άλλη, προκαλεί και υποψίες το ενδεχόμενο κάποιοι να διαπιστώνουν κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ότι θα αποκαλυφθεί πως δεν ήταν τελικά πραγματικοί δικαιούχοι της προστασίας κατοικίας που ζητούν και γι’ αυτό αφήνουν ανολοκλήρωτη τη διαδικασία.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση που έβγαλε το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι, «σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την επιστροφή σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

1ον. Απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, με την οποία ζητά τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων εν όψει του γεγονότος ότι παρατηρείται απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των οριστικά υποβληθεισών προτάσεων (βλ. Συνημμένη Επιστολή)

2ον. Πραγματοποίησε σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, τόσο στο πλαίσιο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης, όσο και διμερών απευθείας ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.

3ον. Απέστειλε επιστολή απευθυνόμενη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες (βλ. Συνημμένη Επιστολή)

4ον. Θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.
Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης πολιτών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες δράσεις, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μείζον κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος μας είναι η αντιμετώπισή του με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους φορολογούμενους πολίτες.

Δίνοντας ευκαιρία για μία νέα αρχή, μειώνοντας τις ανισότητες με τον εντοπισμό και την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και αποκαθιστώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα».