search icon

Οικονομία

Σταϊκούρας: Νέα εποχή στην πρόληψη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

O υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι «η προηγούμενη τριετία σηματοδότησε μία νέα εποχή για την πρόληψη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»

Την έναρξη νέας εποχής στην πρόληψη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, σηματοδότησε η προηγούμενη τριετία, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει συνολικά εννέα πρωτοβουλίες και να δρομολογεί νέες στόχους και δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά το χαιρετισμό του σε εκδήλωση για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, με την ευκαιρία της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (σ.σ. το Μητρώο βοηθά τις ελεγκτικές αρχές να εντοπίζουν το νήμα των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και να φτάνουν ευκολότερα στα πρόσωπα που είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ωφελούμενοι -ιδιοκτήτες και δικαιούχοι- επιχειρήσεων, αλλά και μη κερδοσκοπικών οντοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να ασκούν πληρέστερο έλεγχο ως προς το ενδεχόμενο ύπαρξης παράνομης δραστηριότητας).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο των προωτοβουλιών της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η πέμπτη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τροποποιήθηκε ο νόμος 4557 του 2018, ώστε να αποφασιστούν οι υπόχρεοι προς καταχώρηση στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, θεσπίστηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός (το ΣΔΟΕ) και αναπροσαρμόστηκαν τα πρόστιμα, δημοσιεύτηκε εθνικός κατάλογος με όσους άσκησαν ή ασκούν σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, κατατέθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Στρατηγικής στα θέματα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας για τα έτη 2020 και 2021 και δρομολογήθηκε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για επικαιροποίηση της έκθεσης εκτίμησης εθνικού κινδύνου για θέματα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας, βάσει μεθοδολογικού εργαλείου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Παράλληλα, το υπουργείο, διαθέτοντας αυξημένα αντανακλαστικά, είναι παρόν σε όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς σχετικές συζητήσεις, συμμετέχοντας σε αυτές με σταθερή και ισχυρή θέση ως διαμορφωτής εξελίξεων» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά συμμετέχει, μέσω της Financial Action Task Force- FATF (σ.σ. διακυβερνητικό οργανισμό που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας των G7 για την ανάπτυξη πολιτικών καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος), στην επικαιροποίηση των συστάσεων σχετικά με τον Πραγματικό Δικαιούχο (σ.σ. beneficiary owner, κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο πραγματικά ανήκει -ή το οποίο ελέγχει πραγματικά- μια εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας.

Η έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού προσώπου/οντότητας).

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 308.390 δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο ελληνικό Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, όπως γνωστοποίησε στην εκδήλωση ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.

Η 31η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης στο Μητρώο για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, όπως επισήμανε ο Νίκος Κουλοχέρης, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, ενώ ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, τόνισε ότι «η λήξη της σχετικής προθεσμίας σηματοδοτεί και την απαρχή των ελέγχων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για όσους υπόχρεους δεν έχουν συμμορφωθεί (δεν έχουν υποβάλει δήλωση, έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κ.τ.λ.), οι οποίοι και θα κληθούν να πληρώσουν τα αναλογούντα πρόστιμα. Ο κ. Μαστρομανώλης επισήμανε ακόμα ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον έλεγχο θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Τις σημαντικές νέες δυνατότητες που διανοίγει το Κεντρικό Μητρώο για τις τρεις μονάδες της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κάνοντας λιγότερο δυσχερή την πρόσβαση σε πληροφορία, που μέχρι πρότινος δεν ήταν εύκολα προσπελάσιμη, παρουσίασε ο πρόεδρός της, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, σημείωσε ότι το Μητρώο αυξάνει τη διαφάνεια και επιτρέπει στην επιτροπή να ελέγχει θέματα χειραγώγησης μετοχών και να καταλήγει στους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά και να διασταυρώνει κατά πόσο οι εποπτευόμενοι φορείς κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε σχέση με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιάννης Πιτσιλής, επισήμανε τέλος τη σπουδαιότητα του έργου του Κεντρικού Μητρώου και για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε πως «οτιδήποτε ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας στη μάχη κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχει πάρα πολλά οφέλη.

Διαβάστε ακόμη:

Επιβράβευση στα νοικοκυριά που εξοικονομούν ενέργεια

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο  

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών 

Exit mobile version