search icon

Οικονομία

Σταϊκούρας: Κίνητρα για τη δημιουργία των Family Offices

Η δημιουργία εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό

Την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices) ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που σκοπό έχει την προσέλκυση στη χώρα μας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για το νέο μισθολόγιο του προσωπικού της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ίδρυση γραφείων διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (family offices) ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας με διαδοχικά νομοθετήματα, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, παρέχονται σημαντικά κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα φυσικών προσώπων που επενδύουν στη χώρα, αλλοδαπών συνταξιούχων και εργαζόμενων.

Ειδικότερα:
Η αρχή έγινε με τον Ν. 4646/2019, που εισήγαγε στη χώρα μας τον θεσμό του «διαμένοντος μη κατοίκου», για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα επωφελούμενοι από εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματός τους.

Στη συνέχεια, ο Ν. 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας.

Επιπλέον, με τον Ν. 4758/2020 θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα.

Το τελευταίο βήμα όπως ανέφερε ο υπουργός είναι η θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices) με στόχο να δημιουργηθεί ένα διάφανο και οριοθετημένο πλαίσιο που θα απαντά στις ανάγκες φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Το γραφείο θα αναλαμβάνει την διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών υποθέσεων που σχετίζονται με τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φορολόγησης, αναφορικά με τη διαχείριση των χρηματικών/επενδυτικών ροών και της οικογενειακής τους περιουσίας.

Όπως διευκρίνησε ο υπουργός «αυτές οι εταιρείες δεν θα μπορούν να επιδιώκουν την εμπορική δραστηριοποίηση και συναφώς την επίτευξη κέρδους, ενώ θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, με τον συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών».

Τα παρεχόμενα φορολογικά κίνητρα για τη σύσταση και τη λειτουργία των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα συνίστανται «σε ειδικό τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματός τους με βάση τις δαπάνες που πραγματοποιούν κατ’ ανάλογη εφαρμογή των όσων ισχύουν ήδη για τις εμπορο-βιομηχανικές εταιρείες του Α.Ν. 89/1967 (Ν.3427/2005), ακολουθώντας Διεθνή Πρότυπα (ΟΟΣΑ), καθώς και τις αρχές της ορθής φορολογικής διακυβέρνησης».

Η συγκεκριμένη προτεινόμενη ρύθμιση αναμένεται, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσέλκυση περισσότερων φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό (Non-Dom), και θα εφαρμόζεται για όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη ή καθίστανται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, κατ’ εφαρμογή κείμενων ή ειδικότερων διατάξεων.

Επιπλέον από την ρύθμιση αναμένονται και έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως τόνωση της οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω των εργαζομένων στις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Το νέο μισθολόγιο για τους εφοριακούς

«Απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα της χώρας», χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου και την τροπολογία που το συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε «το υπουργείο Οικονομικών εισάγει το νέο μισθολόγιο του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το οποίο καταρτίστηκε κατόπιν πρότασης της Αρχής, φυσικά με προσθήκες, διορθώσεις και προσαρμογές.

Η εισαγωγή ενός σύγχρονου συστήματος αμοιβών, σε σχέση με το έργο, τις ευθύνες και την αποτελεσματικότητα κάθε υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες – διεθνώς – πρακτικές, αποτελεί μία σημαντική τομή.
Πρώτο μας μέλημα είναι η ενίσχυση της απόδοσης της φορολογικής αρχής, μέσω τόνωσης της παραγωγικότητας αυτής, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Θέτουμε τις βάσεις για μία φορολογική αρχή που συμπληρώνει και ενισχύει την επίτευξη των στόχων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, διαμορφώνοντας – μακροπρόθεσμα – ένα πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης.

Με τις διατάξεις του παρόντος Σχεδίου Νόμου:

Η τροπολογία

Το Σχέδιο Νόμου συνοδεύεται και από μία εμπρόθεσμη Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, με σημαντικές διατάξεις.

1ον. Απαλλάσσονται και για τον μήνα Μάρτιο, όπως ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, οι μισθωτές συγκεκριμένων επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

2ον. Διαγράφονται από τα βιβλία καταγραφής των οικείων Κτηματικών Υπηρεσιών και το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας, υπό προϋποθέσεις, για ακίνητα που:
i) απαλλοτριώθηκαν, το 1924, υπέρ του Δήμου Σερρών προς αποκατάσταση πυροπλήκτων,
ii) εντάχθηκαν, ως πρώην δασικά, σε σχέδιο πόλης και βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου, το 1963, ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού Νέου Παντελεήμονα Πιερίας, και
iii) βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου, το 1894, ρυμοτομικού σχεδίου στη Μαλεσίνα προς αποκατάσταση σεισμοπαθών.

3ον. Απλουστεύονται, διασαφηνίζονται και τυποποιούνται οι διαδικασίες και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής και παραμονής των πιστοποιημένων εκτιμητών στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η ταχύτερη παραλαβή, η καλύτερη αξιολόγηση και ο άμεσος έλεγχος των δικαιολογητικών, παράλληλα με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής των δικαιολογητικών, θα οδηγήσει, αφενός στη σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου, και αφετέρου θα διασφαλίσει την αξιοπιστία του Μητρώου, η χρήση του οποίου αυξάνεται διαχρονικά.

Στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 845 πιστοποιημένοι εκτιμητές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι εκπονούν εκτιμήσεις που άπτονται θεμάτων δημόσιας περιουσίας και δημοσίου συμφέροντος.
Συνεπώς, αποτελεί βασική προτεραιότητα η διασφάλιση της αξιοπιστίας του Μητρώου των πιστοποιημένων εκτιμητών.
Η Κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, θωρακίζει την ποιότητα των παρεχόμενων εκτιμητικών υπηρεσιών και συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμα:

Το εμβόλιο έδωσε ώθηση στις ναυλαγορές δεξαμενόπλοιων και φορτηγών

Η απρόσμενη εξομολόγηση του Μπιλ Γκέιτς: «Να γιατί χρειαζόμαστε εκατοντάδες Έλον Μασκ»

Exit mobile version