Στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, που έγιναν μέσα στην τελευταία τριετία, αλλά και ευρύτερα στα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντηση του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Πιερ Γκραμένια τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα είναι ένα σκαλοπάτι πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
«Είναι υπέροχο να βλέπουμε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα αυτή την περίοδο. Και η πρόοδος συνεχίστηκε ακόμη και στις νέες κρίσεις: πρώτα στη πανδημία και τώρα στη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία». τόνισε ο κύριος Γκραμένια. Αυτό -συμπλήρωσε- ήταν εφικτό επειδή η οικονομία της χώρας είναι δομικά βελτιωμένη λόγω των μεταρρυθμίσεων. Και τόνισε: «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κρατώντας αυτά που κερδήθηκαν στο παρελθόν, διατηρώντας τη δημοσιονομική τροχιά και μένοντας σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν και άλλο την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και των αγορών».
Ο κ. Σταϊκούρας από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα:
Ολοκλήρωσε, τον περασμένο Απρίλιο, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, εξοικονομώντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύοντας το προφίλ του δημοσίου χρέους.
Εξήλθε, επιτυχώς, τον περασμένο Αύγουστο, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, κλείνοντας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Προχώρησε, τον περασμένο μήνα, στην πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων με κράτη της ευρωζώνης (GLF), ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν συναφθεί στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου.
Πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019.
Συγκεκριμένα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Επιπλέον, από εφέτος, τα δημόσια οικονομικά επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων, καταγράφοντας – σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη την περίοδο 2021-2023. Εφαρμόζει μια αποτελεσματική, διορατική εκδοτική στρατηγική, η οποία της επιτρέπει να αντλεί πόρους από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους, όπως απέδειξε η πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, διατηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμά της σε ασφαλή επίπεδα.
Όσον αφορά στην μελλοντική στρατηγική ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως βασικοί στόχοι είναι:
- η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
- η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο – κάθε φορά – δημοσιονομικό χώρο,
- η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
- η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
- η αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους,
- η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Διαβάστε ακόμη
Προς νέα μείωση το όριο για τις συναλλαγές με μετρητά
Κεν Γκρίφιν – Citadel: Ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων – Πώς πέτυχε απόδοση άνω του 38%