Με την παραδοχή ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού θα μας απασχολήσει και το 2023 ίσως και το 2024, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στο συνέδριο του Economist τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Εκτίμησε δε ότι η αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 3,1% φέτος είναι συντηρητική.
Ειδικότερα οι 6 πυλώνες που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας είναι οι εξής:
1ος Πυλώνας: Παροχή εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
2ος Πυλώνας: Δημοσιονομική πορεία, βασισμένη κυρίως στη διεύρυνση του ΑΕΠ, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, ενισχυμένα από φιλικές προς την ανάπτυξη μείωση φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ το 2023.
3ος Πυλώνας: Εφαρμογή στρατηγικής «έξυπνης» έκδοσης χρέους, με βάση τις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, την προληπτική διαχείριση υποχρεώσεων και τις τακτικές λειτουργίες της αγοράς, ώστε να διατηρούνται σημαντικά ταμειακά αποθέματα ασφαλείας.
4ος Πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, της ανάπτυξης της Δανειακής Διευκόλυνσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας,
5ος Πυλώνας: Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων, καθώς και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την αναδιοργάνωση της διοίκησης των συντάξεων, την απλοποίηση του πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων, την παροχή ενός σύγχρονου καθεστώτος εταιρικής διακυβέρνησης, τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας και αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων».
6ος Πυλώνας: Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 230 προγραμματισμένα έργα και υποέργα συνολικής ονομαστικής αξίας 10,2 δισ. ευρώ.
Δημόσιο έλλειμμα και χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην εξυγίανση στο δημοσιονομικό πεδίο και στη σημαντική μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Επισήμανε ότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13% το 2021 μία μείωση που είναι ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης. Επανέλαβε τους στόχους του 2022 για επιπλέον μείωση του χρέους κατά 13% του ΑΕΠ, αλλά και για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.
Εύσημα από Ρέγκλινγκ
Στο ίδιο συνέδριο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα για την από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μέσου του μηχανισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη διαχείριση του χρέους, δεν απειλείται άμεσα από την άνοδο των επιτοκίων και επεσήμανε πως δεν χρειάζεται σε περιόδους κρίσεων χρέους να γίνονται μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «το κόστος αποπληρωμής του χρέους θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν επηρεάζεται πολύ από την άνοδο του κόστους δανεισμού, αλλά και δεν έχει ανάγκη για μεγάλο δανεισμό σε καιρό αστάθειας».
Διαβάστε ακόμα:
IOBE: Έκτακτα μέτρα και η οικονομική πολιτική «σώζουν» δουλειές και εισοδήματα
Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης: Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις – Ποιοι ευνοούνται
Ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή