search icon

Οικονομία

Σταϊκούρας: Αναμόρφωση και επέκταση των αντικειμενικών αξιών

Τι αναφέρει για το δημοσιονομικό κενό του 2020 και τις προσπάθειες για πρόσθετες παροχές - Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα συνεχίζουν να εξαιρούνται δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και στην κατανομή των φορολογικών βαρών δρομολογεί εντός του 2020 το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτει ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Ο υπουργός υποστηρίζει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει στο μεταρρυθμιστικό του προγραμματισμό την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Μία αναμόρφωση μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Το εν λόγω μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δυο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισμός του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών».

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2020 ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι στις επαφές με τους δανειστές «υπήρξε σύγκλιση στις δημοσιονομικές προβλέψεις και ταύτιση στην ποσοτικοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη, και οι οποίες θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, η ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η αποτελεσματικότερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων», συμπληρώνει.

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται για το 2020 δηλώνει ότι «με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις φόρων του 2020, θα ενσωματώνει την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα απλουστεύει και θα απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα ενισχύει το ελάχιστο ύψος διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα αναμορφώνει το πλαίσιο των παροχών σε είδος, θα ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία, θα προωθεί την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων και την υιοθέτηση άλλων έμμεσων τεχνικών σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές».

Προσθέτει δε ότι «το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των περαιτέρω μειώσεων φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών μετά το 2020 συναρτάται με τις προβλέψεις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και το ύψος των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά και σε ερώτηση για το «ακριβό “μαξιλάρι” ασφαλείας» που διατηρεί η χώρα.

Όπως δηλώνει «όταν αξιοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείου του ΔΝΤ θα γίνει με τα κεφάλαια που μαζεύτηκαν από τις 3 τελευταίες εκδόσεις ελληνικού χρέους. Η πρωτοβουλία αυτή οδηγεί σε εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία».

Exit mobile version