Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανεξάρτητα με το αν θα έχει ανοίξει πλήρως η αγορά. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega αποσαφηνίζοντας οτι ο επόμενος γύρος των κρατικών δάνειων (που υπολογίζεται στα 750 εκατ ευρω) θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα.
Όσον άφορα στον τρέχον, 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχουν υποβληθεί 218.445 αιτήσεις (υπολογίζονται σε 400.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι) και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την τυπική λήξη της προθεσμίας στις 15 Ιανουαρίου. Τότε θα αξιολογηθεί εάν συντρέχει λόγος ολιγοήμερης παράτασης ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί τον αριθμό των αιτημάτων που εκκρεμούν άλλα και από τα προβλήματα που θα έχουν ανακύψει (πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία Δεκεμβρίου). Όπως όμως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας η παράταση της υποβολής αιτήσεων μπορεί να επηρεάσει την έναρξης των πληρωμών για την Επιστρεπτέα 5 που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου
Επισης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε οτι δεν υπάρχουν σκέψεις για προσωρινή κατάργηση των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 και για όσους πλήττονται από την πανδημία. Ένα σενάριο που προέκυψε πάνω στο οτι τα μειωμένα εισοδήματα πολλών φορολογούμενων μπορει να μην επαρκούν για να καλύψουν π.χ. την αγορά και συντήρηση κατοικία αυτοκινήτου Ι.Χ.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δοθούν για τα “κουρεμένα” ενοίκια ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε οτι επισπεύδεται η διαδικασία καταβολής τους καθώς πλέον δεν απαιτείται και η επιβεβαίωση του μισθωτή για τις απώλειες που υφίσταται ο εκμισθωτής. Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ όπως είπε ο υπουργός θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν μέσα στον Φεβρουάριο δυο αποζημιώσεις, μια για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου ( στις 15 Φεβρουάριου) και μια για τα “κουρέματα” κατά 80% που έγιναν τον Ιανουάριο.
Διαβάστε ακόμη:
Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Επιδότηση τόκων και όχι δόσεων θέλουν οι θεσμοί