Τους 5 κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα και τα βασικά επιτεύγματα των πρώτων 130 ημερών της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο» αλλά «πολιτικές για όλους τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα», ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 30ό Ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ ανέλυσε τους βασικούς άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου, που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας από τη Βουλή. Όπως είπε, με όλες αυτές τις κινήσεις ανακτάται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος και θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί επ’ ωφελεία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας τον δημοσιονομικό χώρο» και συμπλήρωσε: «Δεν έχει η πολιτική μας ταξικό πρόσημο. Αυτό απέδειξε η διανομή από το υπερπλεόνασμα του 2ου εξαμήνου του 2019, καλύπτοντας και δημοσιονομικό κενό 400 εκατ. ευρώ που άφησε παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε, με το υπερπλεόνασμα του 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς: (α) μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ –μέτρο από το οποίο επωφελήθηκε κυρίως η μεσαία τάξη, (β) δόθηκε το επίδομα θέρμανσης, (γ) μειώθηκε κατά 5% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, (δ) καλύφθηκαν έκτακτες δαπάνες σε νοσοκομεία, άμυνα, μέσα μαζικής μεταφοράς που κατέρρεαν στη Θεσσαλονίκη, καλύφθηκαν οφειλές σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και (ε) χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ διακρατείται και μαξιλάρι ασφαλείας για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «το αμέσως προσεχές διάστημα θέτουμε 5 κεντρικούς στόχους» στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Οι στόχοι αυτοί είναι:
Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας: Αύξηση της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, προώθηση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας, με στόχο ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2ο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη από του 1ου εξαμήνου και «όλοι παγκοσμίως συγκλίνουν ότι το 2020 θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα σε όρους οικονομικής μεγέθυνσης, που θα είναι τουλάχιστον διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου». Πρόσθεσε δε ότι «μεσοπρόθεσμος στόχος οι επενδύσεις να πλησιάσουν το συντομότερο δυνατό τα προ κρίσεως επίπεδα».
Υλοποίηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών θα συνεχίσει» και ότι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συνέβαλε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019. «Από ’κει που βρήκαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό για το 2020, συμφωνήσαμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων κατά 1,2 δισ. ευρώ», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ως αναγκαίας συνθήκη για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλα αυτά τα χρόνια». Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται όχι με μείωση αφορολογήτου, αλλά με ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση των ελέγχων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει την επόμενη εβδομάδα για τη συστημική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με στόχο τη μείωση έως 40% του υφιστάμενου στο τέλος του έτους αποθέματος κόκκινων δανείων. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο πεδίο του ιδιωτικού χρέους σχεδιάζεται ένα «σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίζουν όλα τους τα χρέη με ενιαίο τρόπο».
Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς: «Επεξεργαζόμαστε νομοθετική πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.
Ενίσχυση της ρευστότητας οικονομίας: Η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Απολογισμός των 130 ημερών
«Σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η Ελλάδα έκανε δυναμική επανεκκίνηση στις 7 Ιουλίου, επανεκκίνηση η οποία στις πρώτες 130 ημέρες έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Ως κυριότερα επιτεύγματα ανέφερε τα εξής:
«Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020»
«Προχωρήσαμε σε γενναία μόνιμη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ»
«Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία»
«Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες προστασίας της Α΄ κατοικίας και παρατείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο κατά 4 μήνες –η τελευταία παράταση»
«Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015»
«Δρομολογήσαμε εμβληματικά έργα, όπως το Ελληνικό»
«Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν σέρνονταν, όπως η πώληση του 30% του ΔΑΑ»
«Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ»
«Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος κόκκινων δανείων»
«Νομοθετήσαμε συνεκτικό πλαίσιο για αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου»
«Δρομολογούμε έκτακτη ενίσχυση περισσότερων από 200.000 συμπατριωτών μας, για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή»
«Ολοκληρώνουμε αυτή την εβδομάδα την ψήφιση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου με ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση, που περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Οι 10 άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά στους 10 βασικούς άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Οι άξονες αυτοί είναι:
Μείωση φορολογίας εισοδήματος για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Το σύνολο των φορολογουμένων θα ωφεληθεί από την καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9%, ενώ μειώνονται κατά μία μονάδα και οι συντελεστές για τα υπόλοιπα εισοδήματα.
Μείωση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων για τα εισοδήματα του 2019 μειώνεται στο 24%, κάτι που δεν είχαμε πει ούτε φορολογικά.
Ενίσχυση των εργαζόμενων: Εξορθολογίζεται ο τρόπος φορολόγησης των stock options και η φορολόγηση των παροχών σε είδους στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις.
Στήριξη της οικογένειας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και αυξάνεται ο μέσος αριθμός δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 και για έκτακτες οφειλές από 24 σε 48.
Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων: Αποσαφηνίζεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία.
Επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Λαμβάνονται σημαντικά μέτρα ενίσχυσης της οικοδομής.
Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης
Ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Ενίσχυση της διαφάνειας και περιορισμός της φοροδιαφυγής
Μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ωφέλεια των φορολογουμένων.
«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και μετριοπάθεια την υλοποίηση του σχεδίου μας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας και διευκρίνισε ότι «προχωράμε όχι με ταύτιση απόψεων με τους θεσμούς, αλλά με σύγκλιση σε ρεαλιστικές λύσεις».