search icon

Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία το 2021 και πιθανώς το 2022

Στη κυβέρνηση για δύο χρόνια το τιμόνι της οικονομίας μέχρι να επανέλθει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019. Ενημερώθηκαν οι θεσμοί για τα μέτρα €6,8 δισ. 

Παράθυρο στην κυβέρνηση  για να χαράξει οικονομική πολιτική χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς το 2021 και ενδεχομένως και το 2022, ανοίγουν οι θεσμοί της Ε.Ε. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Real FM το 2021 η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει  φέτος, λόγω του κορωνοϊού, στα κράτη μέλη της Ε.Ε θα συνεχιστεί και το 2021 ενώ είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και το 2020.

Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη του κοινοτικού ΑΕΠ και η αλληλεπίδραση του με την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επανέλθουν, όταν το ΑΕΠ στην Ευρώπη φτάσει στο επίπεδο του 2019.  Αυτό δεν εκτιμάται να γίνει το 2021 και πιθανόν ούτε το 2022!  Άλλωστε η υγειονομική κρίση δεν φαίνεται πως θα λήξει γρήγορα, με την Κομισιόν να υπολογίζει πλέον και “δυσμενή” σενάρια για ύφεση 11% φέτος σε κοινοτικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα τώρα όλοι οι δείκτες στην συνηγορούν ότι η βουτιά φέτος στο ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 9%. Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος  η ανάκαμψη θα είναι ιδιαιτέρως ισχνή. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022. Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία θα φτάσει να βρίσκεται στο επίπεδο του 2019… περί τα τέλη του 2022!   Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας το καλοκαίρι του 2021 θα εξεταστούν τα δεδομένα αυτά και τότε θα αποφασιστεί ένα θα παραταθεί η οικονομική ευελιξία και το 2022.

Αυτό που είναι άμεσο, είναι το eurougroup του επόμενου Οκτώβριο όπου θα εξεταστεί η 7η έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που συντάσσεται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας οι θεσμοί ενημερώθηκαν και συμφώνησαν για τα μέτρα ύψους 6,8 δις ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Συμπλήρωσε οτι πλέον υπάρχει η   ευελιξία για την χαραξη της οικονομικής πολίτικης ειδικά οσον αφορά σε μέτρα για την ενίσχυσης της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων την κοινωνική συνοχή και την θωράκιση της υγειας.

Για την κοστολόγηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κατάργηση για ένα χρόνο της εισφοράς αλληλεγγύης θα στοιχίσει 800 εκατ ευρω στα κρατικά ταμεία, ενω άλλα 800 εκατ ευρω θα απαιτηθούν για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας  θα απαιτηθούν 350 εκατ ευρω  και άλλα 300 εκατ ευρω θα δοθούν  για την επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία. Για τον 3ο και 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διατεθούν  2,1 δισ ευρω  ενώ  τα αναδρομικά, των συνταξιούχων (λόγω της απόφασης του ΣτΕ – ελεγκτικού  συνεδρίου και λόγω του νόμου Βρούτση) φτάνουν στα 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ για 6 μήνες υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 38,7 δις ευρώ απο 37,5 δις στην αρχη της κρίσης και αφού έχουν διατεθεί 14 δισ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

 

 

Exit mobile version