Η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά αποκλειστικά και μόνο ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους με μπλοκάκι που έχουν χρέη στην Εφορία και δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Του Κωστή Πλάντζου
Ρύθμιση-ανάσα για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους με μπλοκάκι αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν χρέη στην Εφορία -όχι σε τράπεζες και ιδιώτες- ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου.
Η ρύθμιση θα αφορά οφειλέτες που δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού πρώτα οι εφορίες λάβουν και σχετικές οδηγίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το πώς θα αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση οφειλέτη που θα ζητήσει να ενταχθεί στο μέτρο. Η νέα ρύθμιση, όπως και ο εξωδικαστικός, θα καλύπτει χρέη προς την Εφορία που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και το τέλος του 2016. Πρέπει όμως να αποφεύγεται κάθε σύγχυση με τον εξωδικαστικό, αφού πρόκειται για άλλη ρύθμιση, με δικούς της κανόνες και διαδικασίες.
Η διαδικασία, όπως σχεδιάζεται, ξεκινάει με αίτηση του οφειλέτη στην Εφορία. Δεν περνάει από την πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθµιση οφειλών, αν και εντάσσεται στη λογική της βιωσιμότητας της επιχείρησης, όπως ο εξωδικαστικός.
Προβλέπεται ουσιαστικά μια λύση με τέσσερις ταχύτητες-κατηγορίες:
■ Επαγγελματίες που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ (βασική οφειλή) από ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος κ.λπ.: Η πληρωμή θα γίνεται σε έως 36 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ και χωρίς καμία διαγραφή οφειλής.
■ Επαγγελματίες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ (βασική οφειλή): Η πληρωμή θα γίνεται με 60-120 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Επίσης δεν θα γίνεται καμία διαγραφή χρέους.
■ Επαγγελματίες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ (βασική οφειλή): Παραμένει το όριο των 120 δόσεων. Ωστόσο προβλέπεται να μπορούν να γίνουν διαγραφές προσαυξήσεων και τόκων επί της βασικής οφειλής. Η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα, με κλίμακες οφειλής.
■ Για επαγγελματίες οι οποίοι επικαλούνται μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες και δεν καλύπτονται από τις αυτοματοποιημένες λύσεις που τους προσφέρει η Εφορία, αλλά θέλουν να ζητήσουν και «κάτι καλύτερο» εξετάζεται η δυνατότητα να συντάσσεται μελέτη βιωσιμότητας στα πρότυπα του εξωδικαστικού. Σε τέτοια περίπτωση, βάση υπολογισμού θα αποτελούν τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη και όχι τα τεκμαρτά. Ο αριθμός των δόσεων δεν θα καθορίζεται από το ελάχιστο ποσό δόσης, αλλά με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη. Σε μια κάθε περίπτωση, πάντως, οι οφειλέτες θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά αν πρέπει να βγουν από τις αυτοματοποιημένες λύσεις, γιατί τότε τους περιμένουν πολύ πιο σκληροί έλεγχοι σε σχέση με το αν είχαν συμβιβαστεί με τον τυποποιημένο διακανονισμό που θα προβλέπεται για την περίπτωσή τους.